In New York is maar weinig plek voor landbouw. Reden voor het bedrijf Brooklyn Grange om de hoogte in te gaan. Groente en fruit zijn hier afkomstig van een mega moestuin, gevestigd op een 10.000 vierkante meter groot dak.
Het gebouw aan de Northern Boulevard in Long Island City (Queens) dateert uit 1919. De constructie was geschikt om hierop een intensieve daktuin te realiseren. Alleen de dakbedekking is aangepast en voorzien van een nieuwe wortelwerende dakbedekking. Vervolgens is de groentetuin geëngineerd met behulp van Optigroen Dak- en Gevelbegroeiing uit Amersfoort en de Duitse ingenieur Peter Filippi van de firma Skyland.
De opbouw bestaat uit een Optigroen beschermlaag, een drainage-bufferlaag, een filterlaag en 20 centimeter speciaal Optigroen substraat. Een grondlaag geschikt voor het verbouwen van groente en fruit.
Waterbuffering
De waterhuishouding van de moestuin – waar driekwart van het jaar groente en fruit kan worden geoogst en in de wintermaanden bodemverbeteraars (klaver, wikke en boekweit) voor een humusrijke bodem zorgt – wordt op peil gehouden door waterbuffering. Deze bevindt zich in het substraat en de drainage-bufferlaag onderin het systeem. Een irrigatiesysteem van druppelleidingen zorgt voor het aanvullende vocht.
Schadelijk
Ondanks dat de groente en het fruit midden in de stad zijn verbouwd, bevatten ze volgens Brooklyn Grange geen schadelijke stoffen. Ook zijn ze niet behandeld met chemische meststoffen, insecticiden en herbiciden.
@Mulder:
Je hebt helemaal gelijk, we denken nog veel te veel met de oude situatie. De veranderingen die MOETEN en gaan komen, komen niet alleen maar voort uit het anders denken over materialen en energiewinning/ -besparing. De nieuwe manier van bouwen zal zich ook moeten gronden in de basis en regelgeving. Ik geloof nl. dat het toegankelijker maken en delen van informatie o.a. gemakkelijker en centraler moet worden.
@Brands:
Dak eraf, kas erop!
(En woonkamers worden schuren, zodat een beetje overstroming ook geen kwaad kan…)
Bouw al die half leegstaande rijtjeswoningen om. Wanneer de kinderen de deur uit zijn, zijn zoveel slaapkamers niet nodig. Zo kunnen mensen meer zelf kweken en energie opwekken.
We staan voor een interessante opgave. Hoe ziet Nederland er over 25 jaar uit en hoe bereiden we ons er op voor?
Naar mijn mening gebeurt er nu te weinig, er wordt teveel gedacht in lijn met de oude situatie.
Begin vorig jaar was ik in NY en hoorde toen iemand over dit soort groene daken praten. Ik vind het nog steeds een zeer mooi concept. Al stel ik kanttekeningen bij de gezondheid van de oogst in een stad als New York door alle uitstoot.
@ Brands,
Gezien de hele hedendaagse situatie en structuur denk ik dat dit voorlopig niet gaat lukken, het zal nu niet meer zijn als aan een dood paard trekken.
En hier zijn wij niet alleen in, kijk naar de vroegere geschiedenis, hoe welvarend en vooraanstaand was het vroegere oude Griekenland niet, met hun prachtige gebouwen, en wat is het nu?
En wat te denken van het vroegere Hongarije, samen met Oostenrijk, zie daar die geweldige bouwwerken, ze konden het, en wat is Hongarije nu? helemaal niks meer, wat in het nieuws komt zijn een stelletje rovende zigeuners, en een half communistische overheid.
Nederland was toch ook dat land van dijkenbouwers en water behissers, all over the world, zie je de beelden van een week geleden nog op t.v.? niet te geloven.
Het schijnt zo te moeten, een cultuur komt op, en zakt na verloop van tijden gewoon weg in de modder, is niet anders, maar wel de realiteit, en als die dan helemaal in de put zit, dan schijnt het te kunnen om er weer wat van te maken, en in die tussentijd modder je maar wat voort.
En bijkomend voordeel: Door de groene daken blijft het koeler op warme dagen.En werkt als een deken op koude dagen. Wat ook weer gunstig is voor het klimaat.
@Jaap
Goed punt.
Hoe zouden wij, als bouwend landje dit het beste aan/ op kunnen pakken? Het zou toch mooi zijn als wij, de bouwwereld, Nederland zelfvoorzienend zouden kunnen maken in energie opwekking en voedselverstrekking? (gezien wij nu ERG achter beginnen te lopen als landje)
En ik denk dat wij als bouwend Nederland dat zelf moeten doen, iedereen van Architect tot timmerman zou hier in mee moeten. Er wordt vaak gekeken naar de overheid voor gewenste veranderingen, maar die heeft al genoeg laten zien dat het niet verder wil kijken dan de jaren die ze mogen zitten in de kamer.
Wij zijn een land geweest dat eeuwen voor heeft gelopen in het bouwen. (Wij zijn zelf het snelst bouwende land ter wereld geweest.) Hoe krijgen wij de gedachtegang in de bouwende wereld zo dat het juist raar is als je NIET vooruit denkt en investeert in onderhoud, energiegebruik/ -opwekking, herbruikbaarheid en duurzaamheid. Zodat wij weer gebouwen maken die niet 50 jaar, maar weer 200 jaar mee kunnen. Dat wij ook niet afhankelijk zijn van de stemmingswisselingen van de overheid en economie. (zelf voorzienende bouw)
@ Brands
Het is zeker wel een mooi voorbeeld, maar ik denk dat je wat te vroeg juicht, en conclusies trekt, want er staat dat dit dak er geschikt voor is, en je praat niet over een gewoon groen dak(extensive), wat ook al de vraag is, maar over een intensive dak, en daar zullen maar weinig daken geschikt voor zijn, zeker in Nederland, want de constructeur moet rekenen volgens de principes van “ons bent zunig”, en dan zullen ze dit gewicht erbij niet kunnen dragen.
Mooi voorbeeld van hoe het ook kan!
Nu meer nieuwe en bestaande gebouwen met plat dak voorzien van een daktuin, wei of zonnepark en dan zijn we van de voedsel-, energie- en arbeidscrisis af!