Ga naar hoofdinhoud

The Brick Pixelation

the brick pixelation

Naast The Looking Glass is er in de P.C. Hooftstraat weer een door UNStudio ontworpen gevel te bewonderen. The Brick Pixelation onderscheidt zich door een plint van gegoten roestvaststalen gevelsteentjes met glas, gecombineerd met traditioneel gevelmetselwerk op de verdiepingen. Het ontwerp past in de trend van winkeletalages als culturele ervaring.

Dat UNStudio twee gevels naast elkaar mocht ontwerpen op de P.C. Hooftstraat heeft het te danken aan de introductie door Warenar Real Estate, opdrachtgever voor de gevelvernieuwing van winkelpand nummer 138. Reden voor de aanbeveling was niet alleen het spannende eindresultaat van wat inmiddels bekend staat als The Looking Glass (zie Bouwwereld 01/2020), maar ook de geslaagde begeleiding van het architectenbureau bij de vergunningaanvraag. En dat laatste was voor buurman Overvast b.v. niet onbelangrijk. Want wil je een opvallende gevel aan de P.C. Hooftstraat, dan ga je een lastig vergunningstraject in, vertelt Astrid Piber, senior architect en partner bij UNStudio. “De gevels van de P.C. Hooftstraat vormen een beschermd stadsgezicht, dus er wordt heel goed gekeken of je alles volgens de regels doet. Kenmerkend in de straat is dat er alleen op de begane grond een winkel zit met op de verdiepingen erboven woningen. Maar nu hebben steeds meer retailers twee verdiepingen en willen dat ook uitstralen. Daar zit juist het spanningsveld: de verdieping mag van functie veranderen, maar in hoeverre moet het er dan nog uitzien als woningbouw? Vooral van belang voor de welstand is een duidelijk onderscheid tussen plint, middenstuk en top.”

Lees ook:

Culturele ervaring

Dat gewenste onderscheid is bij The Brick Pixelation duidelijk zichtbaar. De plint wordt gevormd door opvallende roestvast- de crux stalen bakstenen met glas erin verwerkt, het middendeel bestaat uit gevelmetselwerk met de uitstraling van een traditioneel Amsterdams herenhuis en het lagere deel van het middenstuk bestaat uit een combinatie van beide en vormt zodoende een overgangszone tussen de transparante plint en de niet-transparante top.

Het ontwerp past volgens Piber in de huidige trend van etalages in het Amsterdamse Museumkwartier en de P.C. Hooftstraat. “Het winkelen is veranderd. Een etalage is geen plaats meer waar je alle producten uitstalt, maar het is meer een culturele ervaring geworden om die etalage te bezichtigen. Die ervaring hebben wij ook geprobeerd met dit ontwerp te creëren.” De P.C. Hooftstraat kent een hoge concentratie van luxe kledingwinkels en dat The Brick Pixelation nu gebruikt wordt door Louis Vuitton mag dan ook geen verrassing zijn. Tijdens de ontwerpfase was dit echter nog niet bekend. De gevel moest naar mode verwijzen, zonder daar specifiek een bepaald product of merk aan te koppelen. De inspiratie voor het ontwerp vond UNStudio in het glimmende, pixel-achtige effect van pailletten, de schijfvormige versiering op kleding. Dit is vertaald naar een rvs-steen met daarin gehard glas. De schuin aflopende randen geven de steen een bijzondere vorm. “Zo ontstaat diepte en glimmen de oppervlakken steeds anders als het licht erop valt. Het wordt haast een tactiele ervaring om die gevel te zien”, legt Piber uit. Volgens haar moet de gevel vooral aantrekkelijk zijn en ervoor zorgen dat voorbijgangers stoppen om te kijken. “Dat doen we deels door de doorkijk in de steentjes en deels via het glimmen van de stenen. Om de gevel extra glans te geven, zijn alle stenen handmatig gepolijst.”

Van afgezaagde buizen naar gegoten rvs

Vanwege de goede eigenschappen dacht UNStudio eigenlijk direct aan roestvast staal als materiaal voor de ‘pixels’. Voorloper van dit ontwerp was een vorm die bestond uit afgezaagde rvskokers met daarachter het glas, maar dit bleek toch een iets te ruwe uitstraling te hebben. Om het verfijnde ontwerp met afgeschuinde randen te kunnen maken, gebruikte het architectenbureau uiteindelijk gegoten rvs. Daarvoor werden eerst verschillende ontwerpen op kantoor gemaakt met een 3D-printer. “Daarmee hebben wij allerlei vormen en verhoudingen kunnen testen en volledig de regie kunnen houden tot we de juiste vorm hadden gevonden”, vertelt Ger Gijzen, senior architect en associate bij UNStudio.

Voor het gieten van de stenen kwam het architectenbureau via de gevelbouwer Knook Vormgevers in Metaal te Purmerend uit bij Verspanen. Hoofdaannemer was Jan Vet B.V. Gijzen: “We hebben de steentjes in twee lengtematen laten maken: koppen en halve koppen. Er zijn geen strekken gebruikt, omdat dit afbreuk zou doen aan de schaal van het pixel-effect van de steentjes en de verfijning en exclusieve uitstraling ervan.” Op twee plekken is van de vaste afmetingen afgeweken: ter plaatse van de brievenbus en het beltableau. Voor de hoogte van de steen is de lagenmaat van 65 mm aangehouden, gelijk aan het metselwerk van de gevel.

Stalen frames

De gevelplint bestaat uit rvs-panelen van circa 60 x 90 cm met de stenen via de achterzijde er opgeschroefd. Die panelen zijn weer aan stalen frames bevestigd met een ophangsysteem. De façade die ontstaat is niet waterdicht, mede daarom loopt er een pui achter de panelen door. Via te openen ramen kunnen de stenen schoongemaakt, onderhouden en eventueel vervangen worden. Het glas van de grote openingen in de pui is achteroverhellend geplaatst, waardoor aan de buitenzijde ruimte ontstaat voor een witte stalen omlijsting die, evenals de gegoten steen, het driedimensionale aspect van de gevel versterkt. Dit detail is ook terug te vinden in de ramen op de eerste verdieping. De rvs-stenen op de eerste verdieping zijn op 3-4 cm dikke stenen gelijmd en ingemetseld. Rondom is wel gevoegd, waardoor het lijkt alsof de steentjes onderdeel van het metselwerk zijn. Deze stenen zijn voorzien van translucent in plaats van transparant glas. Hetzelfde geldt voor de toegangsdeur in de plint naar de bovenverdiepingen, dit omwille van de privacy.

Projectgegevens
Locatie: P.C. Hooftstraat 140-142
Opdrachtgever: Overvast b.v.
Ontwerp: UNStudio: Ben van Berkel, Astrid Piber met Ger Gijzen, Marc Salemink, Sontaya Bluangtook and Pauline Caubel, Daniele de Benedictis, Chao Liu, Yang Li
Uitvoerend architect: Architektenburo Dik Smeding BV
Hoofdaannemer: Jan Vet B.V.
Rvs gevelstenen: Verspanen / Knook Vormgevers in Metaal
Bouwperiode: 2019 – 2020

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.