Ga naar hoofdinhoud

Waterdicht vlinderdak knap lastig

vlinderdak

Een mossige, relatief donkere patio is door Kevin Veenhuizen Architects getransformeerd tot een moderne woonkeuken. De voormalige buitenruimte werd voorzien van een schuinstaand vlinderdak en een maatwerk keuken. Het schuine dak was bouwtechnische een pittige klus.

Het Butterfly Roof project van Kevin Veenhuizen Architects uit Amsterdam dankt zijn naam aan de vorm van het dak. Het bestaat uit twee driehoeken die onder een hoek ten opzichte van elkaar staan. Het ontwerp maakt optimaal gebruik van de gegeven hoogte van de bestaande patiomuren die tot de tweede verdieping van de woning reiken.

“We hebben vanaf het laagste punt – de plek waar de bestaande hemelwaterafvoer van de oude patio zat –  een diagonaal getrokken naar de andere kant en steeds de hoogste punten mogelijk in de patio genomen. Aan de straatkant is dat net onder het hekwerk, een eis van Welstand, in de hoek naar de buren gaat het dak het hoogst de lucht in.”

Ruime woonkeuken

Het nieuwe ontwerp trekt de ruimte van de oorspronkelijke patio op de eerste verdieping bij de keuken waardoor een ruime woonkeuken van 47 vierkante meter ontstaat. De ruimte is ingericht met op maat gemaakt meubilair dat volgens Veenhuizen in het teken staat van het gezinsleven, samen koken, eten en ontspannen.

In de nieuwe ruimte is een walnoothouten keuken neergezet. In het midden van staat een kookeiland dat tegelijkertijd eettafel is. Deze in warm eiken afgewerkte tafel is het hart van de ruimte en maakt de keuken, samen met het nieuwe zitgedeelte, een prettige verblijfsruimte voor het gezin. Ook kan de tafel overdag als fijne werkplek worden gebruikt. De parelmoeren terazzo afwerking van het keukenblad geeft de keuken een eigentijdse uitstraling.

Waterdicht

Het lastigste was de randen van het dak waterdicht te maken. Je hebt rondom te maken met allemaal verschillende aansluitingen. Op een punt moet het dak aansluiten op de gevel van de bovenliggende verdieping, het moet ook aansluiten op de achterliggende patio’s en aan de zijkant is de aansluiting van het dak weer anders. Uiteraard horen al die details 100 procent waterdicht te zijn.

“Daar komt bij dat het dak allemaal verschillende hoeken heeft. Het vroeg dus flink wat tekenwerk om de onderliggende houtconstructie precies goed te krijgen zodat de raamprofielen er recht op gemaakt konden worden. Daarnaast speelt de locatie – het Oosterdok in Amsterdam – ook een rol. Hier waait het vaak erg hard dus komt het regenwater op veel verschillende manieren neer op het dak. Dat vraagt om extra waterkeringen en goede loodslabben voor een perfecte waterdichting van de raamprofielen.”

Hsb-voorzetwanden

De buitenmuren van de patio zijn in het nieuwe ontwerp na-geïsoleerd met hsb-voorzetwanden. De wanden zijn afgewerkt met osb-plaat met daaroverheen gips dat door een stukadoor is afgewerkt. De schil is aldus geïsoleerd om de behaaglijkheid in de nieuwe binnenruimte te kunnen garanderen. Om koude voeten te voorkomen, is de parkeergarage die onder de buitenpatio zit aan de bovenzijde geïsoleerd.

Binnen dezelfde parameters van de originele buitenwanden is een bijzonder op maat gemaakte houten dakconstructie toegevoegd. Dit zogenoemde vlinderdak ligt op de voorzetwanden. Op de buitenwanden liggen rondom gelamineerde liggers, net als de diagonale hoofdkeeper. De gordingen staan onder een hoek waardoor het daglicht mooi gefilterd wordt. Het regenwater stroomt af naar het laagste punt en wordt daar afgevoerd via een geïntegreerde regenpijp. Op de houten vlinderdakconstructie is een glasdak aangebracht met elektrisch te open dakramen voor ventilatie.

Hemelwaterafvoer in de patio is netjes uit het zicht gelaten. “Als je goed kijkt, kan je koof waar de regenpijp inzit zien zitten in de hoek van de keuken”, zegt Veenhuizen. “De pijp netjes wegwerken, was niet heel lastig. Het water in de bestaande buitenpatio werd binnendoor al afgevoerd naar het riool. Dat afvoerpunt zat er dus al. We hebben het alleen naar omhoog gebracht met een verbinding tussen het laagste punt van het dak en de bestaande afvoer. Niet echt een moeilijk detail.”

Extra schuin

Een driehoekig schuinstaand dak inklemmen tussen de muren van een bestaande buitenruimte is niet direct het meest voor de hand liggende idee. Een rechttoe rechtaan platte overkapping levert evenveel extra vloeroppervlak op. “Dat was inderdaad veel gemakkelijker geweest”, erkent Veenhuizen. “maar door te kiezen voor schuine vlakken creëer je verschillende hoogtes en juist de verschillen maken de ruimte spannender. Daarnaast filtert de houtconstructie het binnenvallende daglicht en dat geeft een speciaal effect. In de houten balken zitten bovendien kleine ledjes. Omdat de balken onder verschillende hoeken staan, geeft dat als ze ’s avonds aangaan een heel mooi beeld.”

Het is volgens de Amsterdamse architect dus puur een esthetische overweging geweest het dak niet onder een normaal afschot, maar extra schuin te leggen. “Bovendien had ik geen keuze. In het woonblok waarin deze woning ligt, heeft iedereen een patio met een recht dak. De opdracht was dan ook glashelder. Ik moest iets bijzonders maken en daar zijn we in geslaagd. Dat geeft blije opdrachtgevers en daar gaat het me om. De technische complicaties die aan een opdracht verbonden zijn, los ik samen met de aannemer en de leveranciers wel op.”

Projectgegevens:
Naam project: Butterfly Roof
Ontwerp: Kevin Veenhuizen Architects
Bouwperiode: 2017 – 2019
Locatie: Amsterdam
Oppervlakte: 47 m2
Opdrachtgever: Privaat
Meubelbouwer: Roel Huisman
Aannemer: Medal Totaal Onderhoud

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.