Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Metzo College wint Scholenbouwprijs 2006

Vanmiddag, donderdag 25 januari, heeft het Metzo college in Doetinchem de Scholenbouwprijs 2006 voor het voortgezet onderwijs gewonnen.

De prijs in het primair onderwijs ging naar PC Prinsenhaghe in Den Haag. Zogeheten perspectiefprijzen waren er voor OBS de Globe/Johannnesschool in Amsterdam en OBS het Zand/ Arcade in Utrecht. De uitreiking had plaats tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT)en werd gedaan door onderwijsstaatssecretaris Bruno Bruins.

Er waren acht projecten genomineerd. Aanvankelijk waren er 230 aanmeldingen. Een absoluut record. Er wordt op dit moment op het gebied van scholenbouw in Nederland enorm aan de weg getimmerd. De scholenbouwprijs is een opdrachtgeverprijs die tweejaarlijks door het Ministerie van OCW wordt georganiseerd. Doelstelling is de bouw van onderwijskundig goede en functionele scholen te bevorderen door opdrachtgeverschap te professionaliseren. Daarbij is een duidelijke trend waarneembaar naar brede scholen, zowel in het primair als voortgezet onderwijs.

Mijn school is uniek
Voor het thema Mijn school is uniek, omdat… is gekozen omdat er steeds meer verschijningvormen zijn rond het thema school. Dat kunnen de combinatiefuncties zijn, het onderwijskundige concept, het aspect duurzaamheid of milieu, bijzondere architectuur, flexibiliteit en hergebruik of de bijzondere stedenbouwkundige inpassing. Uit de vele inzendingen blijkt dat het thema leeft. De school als louter monofunctioneel gebouw met alleen de functie onderwijs lijkt grotendeels voorbij. De school vormt een actief netwerk in zijn omgeving.

Van Egeraat
Binnen het voortgezet onderwijs had de jury geen moeite om de eerste prijs te bepalen. Naar het oordeel van de jury springt het Metzo College uit Doetinchem van architect Erick van Egeraat er echt uit. De opdrachtgever heeft jarenlang in bestaande en functioneel verouderde gebouwen toegewerkt naar een vernieuwende onderwijskundige visie voor het vmbo-onderwijs. Dat is vertaald naar een gedurfde en uitdagende architectuur op een prominente plek in Doetinchem. Het concept is zo in het gebouw vertaald, dat verdere onderwijskundige ontwikkelingen er naadloos in mee kunnen groeien.

Geurst
Binnen het primair onderwijs had de jury moeite een gerichte keuze voor de eerste prijs te bepalen. Uiteindelijk werd PC Prinsenhaghe in Den Haag van architect Jeroen Geurst aangewezen als winnaar. Een traditioneel, ingetogen schoolgebouw met wel een centrale positie in de een sociaal zwakkere omgeving, waarin al veel voorzieningen aanwezig zijn. Opvallend vindt de jury de heldere visie van de opdrachtgever die in een transparant en ruimtelijk functioneel gebouw is vertaald. Het gebouw biedt voldoende mogelijkheden om het onderwijskundige concept de ruimte te bieden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.