Ga naar hoofdinhoud

MilieuPrestatie van Gebouwen gratis berekenen

mpg, epc, milieuprestatie van gebouwen, zonnepanelen, pv-panelen

De MilieuPrestatie van Gebouwen (MPG) van een project berekenen? Adviesbureau DGMR stelt gratis software ter beschikking aan bouwbedrijven, architecten en adviseurs waarmee dit kan. MPGcalc bevat bovendien alle materialen en systemen die zijn opgenomen in de meest recente versie van de Nationale MilieuDatabase (NMD).

De MilieuPrestatie van Gebouwen geeft aan wat de milieubelasting is van de materialen die in een gebouw worden toegepast. Voor nieuwbouwwoningen en nieuwe kantoorgebouwen die groter zijn dan 100 m² is het verplicht om een berekening van de milieuprestatie te overleggen bij de aanvraag van de omgevingsvergunning. Per 1 januari 2018 geldt voor de MPG een maximum schaduwprijs van 1,00 euro per m² BVO per jaar. Deze eis wordt de komende jaren steeds verder aangescherpt. Hoe lager de MPG, hoe duurzamer immers het materiaalgebruik.

MilieuPrestatie van gebouwen integraal bekijken

De MPG zal naast de EPC een steeds belangrijkere factor worden om de totale milieubelasting van een gebouw te reduceren. Maatregelen die gunstig zijn voor de EPC, zijn vaak ongunstig voor de MPG en omgekeerd. Zonnepanelen of een dikker isolatiepakket verbeteren bijvoorbeeld de EPC, maar verslechteren de milieuprestatie. Dit betekent dat er steeds meer aandacht moet worden besteed aan duurzame materiaalkeuzes tijdens de ontwerpfase. Met MPGcalc kunnen aannemers, architecten en adviseurs nu al integraal naar de milieubelasting van hun bouwplannen kijken. Jourdain Martens, salesmanager bij DGMR Software, verwacht dat ook zeker veel aannemers deze berekeningen zullen gaan maken. “Het zit dicht tegen kostencalculatie aan, wat betreft methodiek.”

Een gratis licentie is aan te vragen op www.mpgcalc.nl. DGMR verstrekt een handige snelstartgids voor gebruikers van MPGcalc.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *