Ga naar hoofdinhoud

Milieutax belemmert woningbouw op stortplaatsen

Het ombouwen van oude stortplaatsen tot woonwijken en industrieterreinen wordt belemmerd door een torenhoge milieubelasting. Overal in het land kampen projectontwikkelaars met dit probleem. Bij de bouwwerkzaamheden moet vaak gestort afval worden afgegraven en afgevoerd naar afvalovens of nieuwe stortplaatsen. Het herstorten kost vaak honderdduizenden euro’s per plan.

Proef
De provincie Gelderland wil nu twee plannen bij wijze van proef uitvoeren zonder de belasting te hoeven betalen. Zo wil ze aantonen dat alleen die milieutax het probleem veroorzaakt. Eén van de experimenten moet komen in het Zandgat in Dieren, waar woningen gepland zijn. Een milieuheffing van meer dan 1 miljoen euro maakt het plan vooralsnog onhaalbaar.

Daarnaast zou ook een plan voor huizen op het terrein Kiwitz in het Achterhoekse dorpje Megchelen zo gered kunnen worden. Dat plan is klaar, maar kampt ook met een geldprobleem. Als de storttax lager kan worden, kan de bouw direct beginnen.

Toekomst
De kwestie rond de stortbelasting speelt al jaren. Het ministerie van Financiën weigert tot dusver consequent om vrijstellingen te verlenen. Gelderland telt 750 stortplaatsen, Brabant heeft er 600. Die vormen geen gevaar voor de volksgezondheid, is uit onderzoek gebleken. Op dertig plekken wordt gewerkt aan plannen voor een nieuwe toekomst. Niet in alle gevallen hoeft er grond te worden afgegraven. Vaak is het ook mogelijk de afgedekte stortplaats te laten liggen en er omheen te bouwen.

Bron: De Gelderlander

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.