Ga naar hoofdinhoud

Miljarden nodig voor woningbouw Randstad

Er zijn vele miljarden euro’s extra nodig om verschillende gebieden in de Randstad bouwklaar en bewoonbaar te maken. Per jaar moet de overheid ongeveer 2 miljard euro extra investeren om de gewenste jaarlijkse productie van 100.000 huizen te halen.

Er zouden miljarden extra nodig zijn voor woningbouw in de Randstad. Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD) op basis van een rapport van een initiatiefgroep van grote projectontwikkelaars, verschillende woningbouwcorporaties, drie grote Randstadsteden, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), twee Noord-Hollandse gedeputeerden en Natuurmonumenten.

Woningnood
De groep roept de regering op extra geld vrij te maken om de gebieden in de Randstad en andere regio’s waar een grote woningnood heerst ,aan te pakken. De partijen brengen volgens de krant hierover woensdag een rapport uit.

Als de investeringen van de regering de komende jaren niet omhoog gaan van de huidige 1,5 miljard euro naar 3 tot 4 miljard euro per jaar worden de ‘kwantitatieve en kwalitatieve kabinetsambities op het vlak van woningbouwgerelateerde gebiedsontwikkeling’ niet gehaald, staat volgens de krant in het rapport.

Budgetten
‘Het is een politiek vraagstuk van de eerste orde aan het worden’, zegt voorzitter Peter Noordanus van de initiatiefgroep in het FD. Hij waarschuwt voor ‘een aanhoudende druk op het wonen’ en denkt dat het Groene Hart wordt volgebouwd. Ook vreest hij meer files doordat de gebieden langs de snelwegen steeds meer worden bebouwd.

Het extra geld moet volgens de groep onder meer komen uit ‘nog onbenutte ruimte in het Fonds Economische Structuurversterking’. Verder moeten de bestaande budgetten opnieuw worden ingedeeld.

Betaalbaarheid
Recent werd verschillende keren gewaarschuwd voor de grote druk op de woningmarkt. Vooral in de Randstad bestaat een groot woningentekort. Onder meer makelaarsvereniging NVM zei zich zorgen te maken over de betaalbaarheid van huizen in de Randstad. Veel te weinig nieuwbouw en aanbod van kwalitatieve koophuizen drijven de prijzen op, betoogde NVM.

Bron: Elsevier / Ben Zwirs

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.