Ga naar hoofdinhoud

Miljoenen voor nieuw gebouw Bouwkunde

Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal € 25 miljoen bijdragen aan het nieuwe gebouw van de Faculteit Bouwkunde in Delft. Daarmee wil hij een bijdrage leveren aan het nieuwe gebouw dat een icoon moet worden van de Nederlandse bouwkunde. Dat maakte de minster bekend tijdens een bezoek aan de faculteit. Hij bezocht de plek waar het faculteitsgebouw op 13 mei afbrandde.

Ideeënprijsvraag
Op de Architectuurbiënnale in Venetië zegde Plasterk in juni j.l. al financiële steun toe voor het nieuwe gebouw. Zijn steun zou “het verschil mogelijk maken tussen een goed gebouw en een icoon”. Het bedrag was toen echter nog niet bekend. Bij die gelegenheid gaf hij ook de aftrap voor een ideeënprijsvraag voor het nieuwe gebouw voor de faculteit Bouwkunde. Naar aanleiding van de prijsvraag hebben studenten, architecten en stedenbouwers uit binnen- en buitenland 460 plannen voor een nieuw gebouw ingestuurd.

In de wedstrijd staan twee thema’s centraal, het Onderwijsgebouw van de Toekomst en de relatie met de campus en de stad. Naast al dan niet concrete ideeën voor het gebouw, wil de faculteit met de prijsvraag ontwerpend onderzoek stimuleren en creativiteit mobiliseren onder de waardevolle jongere generatie ontwerpers. Half januari zal een internationale jury alle plannen bekijken en beoordelen, tweede helft in januari worden de genomineerden bekend gemaakt.

Tenten gesloten
Na de brand vonden de 3.000 studenten en ruim 800 medewerkers van Bouwkunde een werkplek in de tenten en andere gebouwen van de TU Delft. In september konden de nieuwe Bouwkundestudenten hun opleiding starten in een deel van het gebouw aan de Julianalaan, het voormalige hoofdgebouw van de TU Delft.

Nog steeds wordt in delen van dat gebouw gewerkt om het in januari helemaal klaar te hebben voor de tijdelijke gebruikers. “ Het is een prachtige locatie waar we voorlopig op een heel goede manier uit de voeten kunnen”, zegt prof. Hans Wamelink. “Er zijn verschillende soorten werkruimtes beschikbaar zoals stilteplekken, vergaderruimtes en huiskamers.

Bron: TU Delft

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *