Ga naar hoofdinhoud

MindBuilding genomineerd voor DuBo Award


Bouwonderneming Plegt-Vos is samen met Jan Wind Architecten genomineerd voor de DuBo Award 2010, die op 29 september tijdens de Nationale DuBodag wordt uitgereikt. De nominatie is te danken aan het demontabele bouwsysteem MindBuilding.

MindBuilding is een nieuwe manier van bouwen. Met dit concept wordt afscheid genomen van de traditionele bouw. Metselen, wanden optrekken, vloeren storten en andere werkzaamheden gebeuren voortaan op één centrale locatie. Gevels en vloeren worden aldaar op maat gemaakt en pas gemonteerd op de bouwlocatie.

Praktijk
‘Funderingsbalken ontbreken’, zegt Martin Weghorst, directeur van Plegt-Vos. ‘De begane grondvloer neemt deze functie over.’ Als basis geldt een eenvoudige standaard fundering uit palen en/of poeren, per stuk uitgerust met vier doken. Een betonnen constructievloer voorzien van hulsels wordt rechtstreeks op de koppen van de heipalen geplaatst. ‘Op deze vloer komen de leidingen, met daarbovenop een tweede, verhoogde vloer van afgewerkte houten panelen.’

De woningscheidende wanden en betonnen gevelelementen (met steenstrips, afgespoten kozijnen en beglazing) worden volgens hetzelfde principe gekoppeld. In de cascomontage wordt ook de trapinstallatiebak, waarin trap en installaties zijn gemonteerd, meegenomen.

Voordelen
Door prefabricage, gestandaardiseerde koppelingen en een innovatief vloerinstallatiesysteem kan met MindBuilding in korte tijd – met minder bouw- en transporthandelingen en een beperkte hoeveelheid afval – een flexibel gebouw worden gerealiseerd. Een gebouw dat eenvoudig, snel en efficiënt in- en uitbreidbaar is en een hoge mate van vrijheid van indeling kent. Bovendien zijn de gebouwdelen door de standaard maten demontabel en her te gebruiken.

Stemmen
Het MindBuilding concept is één van de drie duurzame initiatieven die kans maakt op de DuBo Award. De andere genomineerden zijn: het ERDO Klimaatdak en Nobelwood. Via de website van de Nationale Dubodag 2010 kan nog tot vrijdag 24 september worden gestemd op het meest vooruitstrevende concept.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.