Ga naar hoofdinhoud

Minder CO2 door geopolymeerbeton

Van Hattum en Blankevoort, ENCI en Mebin doen een proef met het in het werk storten van geopolymeerbeton. Bij dit product komt er veel minder CO2 vrij dan bij traditionele betonmortels.

Ander bindmiddel

Beton bevat momenteel nog vaak portlandcementklinker, met als voornaamste grondstof kalksteen. Bij de productie hiervan komt relatief veel CO2 vrij. Daarom wordt er nu getest met geopolymeerbeton. Dit is een type beton waarbij het traditionele cement is vervangen door een bindmiddel dat is samengesteld uit industriële reststoffen. De grootste uitdaging is nu het produceren van geopolymeerbetonspecie in een betoncentrale, het vervoer van het beton en de verwerking op de bouwplaats. Dit is complex, omdat de verwerkingstijd bij het product moeilijk te sturen is.

Langdurige proeven

Tijdens de praktijkproeven worden L-vormige elementen gestort, verdicht en afgewerkt die gedurende een aantal jaren aan weersinvloeden worden blootgesteld en continu visueel worden geïnspecteerd. Van de geopolymeerbetonspecie worden ook tientallen proefstukken vervaardigd. Ook deze worden uitgebreid onderzocht op uiteenlopende mechanische en duurzaamheidsaspecten. De resultaten van de proeven worden later bekend gemaakt.

MVO Netwerk Beton

Het experiment komt voor uit het MVO Netwerk Beton, waar Van Hattum en Blankevoort, ENCI en Mebin lid van zijn. Geopolymeerbeton is een van de binnen dit netwerk benoemde perspectieven.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.