Ga naar hoofdinhoud

Minder geluidsoverlast door schuine gevel

Veel sporthallen en zwembaden hebben problemen met geluidsoverlast door galm. Door de gevel van dergelijke gebouwen iets schuin te plaatsen, wordt deze overlast aanzienlijk verminderd. Dat blijkt in het nieuwe Hofbad in Den Haag. Advies- en ingenieursbureau LBP|SIGHT liet hier een gevel iets schuin plaatsen en de eerste metingen wijzen uit dat dit de galm aanzienlijk vermindert. Ook zwembaden in Zwolle en Amsterdam worden binnenkort met een schuine gevel uitgerust.

Het schuin plaatsen van gevels is een goed alternatief voor het geluidsabsorpend maken van wanden. Dit is in de praktijk in zwembaden meestal erg lastig. Alleen de plafonds kunnen dan geluidsabsorberend gemaakt worden. Dit heeft echter als nadeel dat het geluid vaak tussen de wanden blijft hangen en het plafond niet bereikt. Daarom bedacht LBP|SIGHT de schuine gevel. De onderste 2,5 meter van de grote glazen voorgevel helt 4 graden naar achteren. Daarmee is de nagalmtijd bijna gehalveerd.

Directeur ir. Luc Schaap van LBP|SIGHT: “Zonder de ingreep zou het zo’n 3,5 seconden zijn geweest, nu is het 2 seconden. Daarmee voldoet de akoestiek aan de eisen die vooraf zijn gesteld. Bij een zwembad in Zwolle en Amsterdam passen we nu dezelfde oplossing toe. Inmiddels weten we dat zelfs 2 graden al voldoende is en dat het óók werkt als de wand naar voren helt. Geluid kaatst dan via de vloer of het water naar het absorberende plafond.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

5 reacties op “Minder geluidsoverlast door schuine gevel

  • Graaf

    Er staat in Parijs een woongebouw met ieder balkon iets terugspringend en de achertwanden en de bovenliggende “stenen” borstweringenen zijn betegeld als een zuivere parabool. Ik weet niet meer wie de architect was, maar maar het gebouw is meerdere malen bekroond en stond voorop een toonaangevend architectuurblad. Bijzonderheid: het gebouw is gebouwd in 1922 !!!!!Geen geluidsoverlast!!!!
    Annectdote: Het is tamelijk beroemd want de laatste staircase-scene (lift) van de film “The french connection” is daar opgenomen.

  • Odin Wenting

    Goed dat jullie het voor elkaar hebben gekregen in deze sector. Ik schrijft het 15 jaar op in mijn Programma van Eisen voor sportgebouwen als mogelijkheid om de fluters te verminderen en de nagalmtijd te verbeteren, maar er zijn bijna geen architecten en adviseurs die het vervolgens ook werkelijk uitvoeren en/of uitgevoerd krijgen.

  • Jan

    Ik pas dit al meer dan 20 jaar toe in alle soorten ruimten, variërend van klaslokalen tot grote publieksruimten en concerthallen. Het is een basisprincipe (‘les 1’ in elke cursus akoestiek).

  • Krius

    niets nieuws, maar toch zo weinig toegepast

  • Antoon

    In de blauwe hal van het stadhuis van Stockholm is dit principe al in het begin van de vorige eeuw toegepast. Niks nieuws dus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.