Ga naar hoofdinhoud

Ministerie in beroep over normen in Bouwbesluit

Het ministerie van VROM gaat in hoger beroep tegen de rechterlijke uitspraak dat het Bouwbesluit geen rechtskracht zou hebben door het gebruik van niet officieel gepubliceerde NEN-normen.De Rechtbank Den Haag heeft zich op 31 december 2008 uitgesproken over de status van NEN-normen in het Bouwbesluit 2003 en de Regeling Bouwbesluit 2003). De precieze gevolgen van het vonnis zijn in binnen het departement bestudeerd.

Niet verbindend
De Rechtbank stelt in het vonnis dat de NEN-normen een algemeen verbindend karakter krijgen doordat het Bouwbesluit 2003 er naar verwijst. Dit betekent volgens de Rechtbank dat deze NEN-normen moeten worden bekendgemaakt in het Staatsblad en de Staatscourant.

Omdat dat niet is gebeurd, stelt de Rechtbank dat de bepalingen van het Bouwbesluit 2003 en de Regeling Bouwbesluit 2003 voor zover daarin naar NEN-normen wordt verwezen, niet verbindend zijn.

Niet aangetast
Volgens het ministerie van VROM betekent dit niet dat de bouwregelgeving buiten werking wordt gesteld. Het Bouwbesluit 2003 en de Regeling Bouwbesluit 2003 stellen functionele eisen aan bouwwerken waaraan per beoordelingsaspect moet worden voldaan. Deze functionele eisen (aan bijvoorbeeld bouwconstructie en brandveiligheid) zijn op geen enkele wijze door het vonnis aangetast.

Normen niet gratis
In het vonnis wordt de eis van Knooble aan NEN om de NEN-normen gratis ter beschikking te stellen door de Rechtbank afgewezen.

Nu hoger beroep wordt ingesteld, wordt het vonnis niet definitief maar moet worden gewacht op de uitspraak in hoger beroep.

Bouwwereld.nl plaatste al eerder:
Grote delen Bouwbesluit niet bindend
‘Niets aan de hand met bouwregelgeving’

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *