Naast BIM dragen steeds meer technologieën bij aan digitalisering van de bouw. Xella’s BIM-strateeg Michael van Tendeloo onderzoekt de mogelijkheden om Mixed Reality in te zetten op de bouwplaats. “Qua mogelijkheden voor de bouwsector mogen wij het meest verwachten van Augmented Reality en Mixed Reality; technologieën die werken met een bestaande omgeving en daardoor voor een preciezer en efficiënter proces op de bouwplaats gaan zorgen.”
Virtual Reality (VR)
U heeft ongetwijfeld gehoord van Virtual Reality (VR). Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor Augmented Reality (AR), want ook die term raakt steeds beter bekend. Maar hoe zit het met Mixed Reality? Is dat begrip ook bekend? Voor het gemak een korte uitleg: Mixed Reality voegt reële, maar virtuele elementen (hologrammen) toe aan de bestaande omgeving. Mixed Reality is een interactieve vorm van Augmented Reality. Met Mixed Reality kan je je hologram bedienen en wijzigen, maar ook informatie uitlezen.
Virtual Reality bestaat daarentegen uit een volledig virtuele omgeving. AR voegt in de regel niet bestaande elementen (denk Pokémon Go!) aan een bestaande omgeving toe. Toegegeven, het klinkt wat ingewikkeld allemaal, daarom hier nog eens een goede uitleg.
Wat Van Tendeloo in ieder geval zeker weet: qua mogelijkheden voor de bouwsector mogen wij het meest verwachten van AR en MR. “Omdat deze technologieën werken met een bestaande omgeving, zullen ze op de bouwplaats gaan zorgen voor een preciezer en efficiënter bouwproces. Virtual Reality is vooral geschikt voor presentatiedoeleinden, bijvoorbeeld bij de verkoop van appartementen en keukens.”
Xella en Mixed reality
Ook Xella is bezig met toepassingen voor MR, onder meer met de Hololens van Microsoft. Met deze technologie willen de bouwleverancier bijvoorbeeld papierloos gaan werken op de bouwplaats door informatie over wanden (en instructies over hoe deze te plaatsen) te projecteren in de Hololens. “Die informatie komt uit onze BIM-bibliotheek. Feitelijk worden onze wanden, plus bijbehorende specificaties, middels een hologram on site weergegeven.” Werken met MR heeft vele voordelen. Digitale informatie is veel betrouwbaarder en beter toegankelijk. Dat zorgt voor een efficiënter bouwproces, minder bouwfouten en daarmee lagere faalkosten.
Werken met MR heeft vele voordelen. Digitale informatie is veel betrouwbaarder en beter toegankelijk. Dat zorgt voor een efficiënter bouwproces, minder bouwfouten en daarmee lagere faalkosten.
BIM op de bouwplaats krijgen
Maar boven alles lijkt de Hololens (korte video) een ideaal middel te zijn om bijvoorbeeld BIM op de bouwplaats te krijgen, een opgave waarmee veel aannemers nog worstelen. Daarnaast kan een Hololens bijdragen aan de administratie op de bouwplaats. Door QR-codes te scannen worden handelingen en afleveringen vastgelegd. Technologie als de Hololens gaat het voor iedereen die openstaat voor digitale ontwikkelingen makkelijker maken om digitaal on site te werken. En papierloos bovendien. De technologie werkt intuïtief en in tegenstelling tot bijvoorbeeld een iPad heb je je handen vrij.
Evengoed is het voor Xella pionieren op dit gebied. Bijpassende software voor het gebruik van de Hololens op de bouwplaats is er nauwelijks. Van Tendeloo: “maar pionieren is onderdeel van mijn job als BIM-strateeg. Wat ook geruststelt: met BIM waren wij zes jaar geleden een van de voorlopers in de bouw en nu een koploper, dit voelt vergelijkbaar.”
Tekst: Xella