Ga naar hoofdinhoud

Mobiele parkeergarage in Purmerend

In Purmerend staat een demontabele parkeergarage. De garage bestaat uit losse onderdelen en is een superlichte constructie met vloeren van glasvezelcomposiet. Dat materiaal heeft de kracht van beton, maar is dertig keer lichter. Daardoor is een fundering meestal niet nodig en kunnen de garages letterlijk overal worden geplaatst.In Purmerend zijn palen in de grond geslagen. In 60-70 procent van de Nederlandse grondslag is geen paalfundering nodig. Door de bovenlaag in Purmerend is de zetting te groot. De garage in Zaandam, 8 kilometer verderop, wordt zonder palen gebouwd. Het opbouwen duurt ongeveer zes weken.

De mobiele parkeergelegenheid PARK4ALL is een innovatie van onder andere Advies- en ingenieursbureau DHV. Behalve in Purmerend staan er ook garages in Amsterdam, Rotterdam, Zaandam en in het buitenland.

Buitenkant
De garage is ‘basic’ vormgegeven en kent een open structuur. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. De buitenkant van de garage in Purmerend wordt voorzien van speciale doeken met oude prenten van de stad. Daardoor past de mobiele parkeergarage toch goed in het straatbeeld. In de toekomst zijn ook andere manieren mogelijk, bijvoorbeeld de garage bedekken met gras.

Hans Roerink, een van de drie oprichters van PARK4ALL: “In Purmerend wordt de parkeergarage toegepast in verband met bouwwerkzaamheden, maar de garage is bijvoorbeeld ook uitstekend toe te passen bij ziekenhuizen en instellingen. Door zijn lichte gewicht is het tevens mogelijk het concept te gebruiken om extra verdiepingen op bestaande garages te plaatsen.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.