Ga naar hoofdinhoud

Moderne woningen achter historische voorgevel

Een rij arbeidershuisjes in Sittard wordt gerenoveerd met behoud van de oorspronkelijke, historische gevel. Achter de gevels worden nieuwe woningen gebouwd bestaand uit Silka-elementen en Ytong-binnenwanden.

In slechte staat

De woningen, gebouwd in de jaren twintig, verkeerden in slechte staat en zouden eigenlijk gesloopt worden. Door de renovatieoplossing konden ze toch worden behouden. De woningen werden al eerder gerenoveerd, maar voldeden niet meer aan de huidige eisen op het gebied van energieprestatie en comfort. Daarom besloot woningcorporatie ZO Wonen voor sloop van de woningen met uitzondering van de karakteristieke voorgevels. Achter deze gevels werden van de 56 oorspronkelijke woningen en appartementen er 55 teruggebouwd.

Traditionele bouw

De woningen en appartementen worden op een traditionele manier gebouwd; binnen- en buitenblad met spouw, breedplaat-verdiepingsvloeren en een houten kapconstructie. Omdat de voorgevels niet constructief zijn, worden deze gedurende de bouw gestut. Zodra de verdiepingsvloeren zijn geplaatst, worden de gevels via de vloeren aan de nieuwbouw gekoppeld.

Aannemer Van Wijnen voerde de renovatie samen met Xella uit. Eind 2013 moeten de woningen worden opgeleverd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.