Ga naar hoofdinhoud

Modernisatie gedateerde galerijflat

Renovatie in galerijflat

Een galerijflat uit 1969 in Tilburg is zowel van binnen als van buiten volledig gemoderniseerd. De flat heeft een eigentijdse uitstraling gekregen en is tijdens de renovatie senioren-proof gemaakt.

Woningcorporatie TBV Wonen heeft samen met bouwbedrijf BAM 100 seniorenwoningen van De Zuidkaap aan de Generaal Smutslaan in Tilburg gerenoveerd. De flat – in de volksmond bekend als de Heinekenflat – heeft van binnen en van buiten een metamorfose ondergaan. Afgelopen maand werd het project afgerond.

Brugelement

De entrees zijn verbeterd en veiliger. Een brugelement tussen de flat en het garageblok voorziet in een overkapte toegang en vormt het gezamenlijke terras voor bewoners. Door ledverlichting en indirect licht in de vernieuwde, transparante algemene ruimten is de Zuidkaap ook ’s nachts een opvallende blikvanger. Ook de woningen zijn grondig onderhanden genomen met de nieuwe keukens, badkamers en toiletten. Bij de nieuwe badkamers zijn de oude vloeren uitgebroken en de galerijen zijn opgehoogd, voor een betere drempelloze toegankelijkheid.

Energiecoaches

Alle woningen hebben het energielabel A gekregen. Naast hoogwaardige isolatie en HR++ beglazing zijn zonnepanelen op het dak geplaatst. Daarnaast beschikken alle woningen over een individuele HR++ combi-ketel en over CO2-gestuurde ventilatie. Om energiezuinig met de nieuwe installaties en bijbehorende toepassingen te leren omgaan, heeft BAM naast extra huisbezoeken zeven bewoners opgeleid tot energiecoaches. Zij kunnen hun medebewoners begeleiden met energiebesparende tips nu BAM haar werkzaamheden heeft afgerond.

Klankbordgroep

Projectleider  Rob van der Westen van TBV Wonen: ‘De bewoners konden tijdens de werkzaamheden gewoon in hun woning blijven wonen. Voor een aantal bewoners was dit wel belastend. We hebben de renovatie met een strakke planning in hoog tempo uitgevoerd (gemiddeld 13 werkdagen per woning) om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Soms moesten we maatwerk leveren voor bewoners die niet in hun woning konden blijven. We kwamen voor een aantal uitdagingen te staan, maar die hebben we samen met de bewoners en BAM opgelost.’

De bewoners van de flat waren nauw betrokken bij de renovatie. Een klankbordgroep bestaande uit 5 huurders is betrokken geweest bij de keuze voor het plan en aannemer BAM.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *