Ga naar hoofdinhoud

Mogelijk nieuwe gevel voor schouwburg

De vervormde gevel van schouwburg Amphion in Doetinchem moet wellicht opnieuw gemetseld worden. Dat meldt De Gelderlander op haar website. Onderzoeksbureaus TNO, Bartels Ingenieursbureau en adviesbureau ABT hebben vastgesteld dat de veiligheid van de gevel onder extreme weersomstandigheden niet te garanderen is.

Drie problemen

Volgens de bureaus is er sprake van drie, elkaar versterkende problemen: bij de overstekken is de constructie onvoldoende stijf, waardoor de gevel uitbuikt; de waterhuishouding achter de stenen is onvoldoende gereguleerd zodat het metselwerk met water verzadigd (nat) is en tot slot bieden de -aan de binnenwand- verlijmde spouwankers onvoldoende stijfheid aan de buitengevel. De bureaus voorspellen dan ook ‘onacceptabele situaties in de afzienbare toekomst’.

Oplossing

Op dit moment wordt overlegd op welke manier de problemen opgelost kunnen worden. Amphion zelf houdt serieus rekening met de mogelijkheid dat het metselwerk verwijderd moet worden. Voorlopig worden er per direct hekken geplaatst rondom het theater. Alle geplande voorstellingen kunnen wel gewoon doorgaan. 

Losse stenen

Eerder dit jaar kwam de schouwburg in het nieuws omdat de gevel vervormingen vertoonde. Toen zijn al tijdelijke maatregelen genomen om te voorkomen dat eventueel losse stenen gevaar zouden opleveren. In 2010 publiceerde Bouwwereld een artikel over de schuine gevels van Amphion. Lees het artikel hier.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *