Ga naar hoofdinhoud

Monumentaal seinhuis Roosendaal verplaatst

Het monumentale Seinhuis B op het spooremplacement in Roosendaal heeft de eerste etappe van de 1400 meter lange tocht naar de nieuwe bestemming erop zitten. Het gebouw is gisteren verplaatst van haar plek midden tussen de sporen en vervolgt vandaag haar weg naar de monumentale Locloods aan de Bosstraat. Het seinhuis krijgt daar een definitieve nieuwe plek.

Het het 240 ton zware gebouw is van z’n grondvesten getild en met een speciaal voertuig met tientallen wielen naar zijn nieuwe plaats gebracht.

Vertraging

De verhuizing stond om 12.00 uur gepland, maar ging uiteindelijk pas om 20.30 uur van start. Vooral het plaatsen van de transportwagens en het effenen van de hobbelige route vergden veel meer tijd dan gepland. Tijdens het transport moest het seinhuis nog een kwartslag draaien, dit kostte ook extra tijd.

Om 22.45 stond het seinhuis op de tijdelijke plek aan de Houtbank. Vanmorgen rond 9 uur is het vervolg van de reis begonnen. Er worden weinig moeilijkheden voorzien, het transport gaat vooral over asfalt. Alleen het laatste deel kan nog problemen geven, het seinhuis moet dan nog over het oude spoor.

Restauratie

Het huisje wordt na de verplaatsing gerestaureerd. Met de totale operatie is zo’n 1,8 miljoen euro gemoeid. Eigenaar BOEi, de organisatie die zich bezighoudt met herbestemmen van industrieel erfgoed draagt zorg voor de restauratie. De LocLoods is de afgelopen twee jaar gerestaureerd.

Het in 1907 gebouwde seinhuis is ontworpen door de bekende spoorweg-architect ir. G. van Heukelom. Het hele stationscomplex van Roosendaal is sinds 2001 aangewezen als rijksmonument.

Bron: BN de Stem.nl

Foto’s: J. van Dalen voor BOEi

Foto’s en video

Timelapse van BNdeStem.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *