Ga naar hoofdinhoud

Monumentale wapenloods onderkelderd

De monumentale wapenloods van Fort Asperen is in gebruik als taveerne. Om extra ruimte te creëren is het houten gebouw tijdelijk gelift en vervolgens voorzien van een betonnen kelder. Midden in de taveerne is een soort huisje geplaatst, met daarin facilitaire voorzieningen.

Stalen buispalen

Om de kelder te kunnen bouwen zijn eerst binnen in de wapenloods vanaf het maaiveld stalen buispalen geboord. Daar overheen is een staalconstructie gelegd, waaraan de houten portalen zijn bevestigd. Na opvijzelen van de gehele constructie kon de gemetselde fundering worden gesloopt en kon de kelder in het werk worden gestort. Over de kelderbak heen is een betonnen begane grondvloer gestort. Tot slot kon de houtconstructie weer zakken naar zijn oorspronkelijke niveau, waarbij deze nu volledig afsteunt op de betonnen kelderbak.

De keldervloer en de begane grondvloer zijn om de stalen buispalen heen gestort. Na het ontkisten van de begane grondvloer konden deze buispalen worden afgeslepen op het niveau van de keldervloer, waarin ze met stekken zijn verankerd.

De kelder heeft een vrije hoogte van 2,60 m. Dat is gebaseerd op de maximale aanlegdiepte vanwege het vele water in de omgeving en de beperkte mogelijkheden tot bemaling. De wanden zijn uitgevoerd als schoonbeton, maar de esthetische eisen daaraan zijn bewust laag gehouden. Een wat ruwer aanzicht past beter bij het karakter van het fort.

Meer over de renovatie van Ford Asperen is te lezen in Bouwwereld nummer 9 van 28 september 2012. Vraag hier een proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.