Ga naar hoofdinhoud

Monumentale woning brandveilig met sprinkler


In een monumentaal complex van arbeiderswoningen worden de houten balken van de plafonds weer in het zicht gebracht. Om de brandveiligheid te waarborgen, is een sprinklerinstallatie in het vloerpakket opgenomen.

Het Amsterdamse woningcomplex Oostenburg is in 1874 gebouwd en bestaat uit sociale arbeiderswoningen van ca 30 m2 oppervlak. Bij de renovatie die nu gaande is, worden woningen samengevoegd en wordt het energielabel opgewaardeerd naar niveau B. Meest opvallende element is echter dat de geprofileerde balken van de houten vloeren weer in het zicht zullen komen. Dat gebeurt op nadrukkelijke wens van de bewoners. Die hebben bij renovatie van huurcomplexen een behoorlijke inbreng omdat 70 % van de huurders moet instemmen met de plannen.

De sprinklerinstallatie wordt uitsluitend aangemerkt als alternatief voor de bekleding van de balken. Zelfs de plafonds tussen de balken zijn nu alsnog brandwerend uitgevoerd. Die plafonds bestaan uit metal stud met niet alleen twee lagen gips van 12,5 mm – toch al nodig voor de geluidwering – maar ook een laag Promatect tegen de balken aan. Ook alle elektradozen in de plafonds zijn rondom ingepakt met Promatect.

Inbouw leidingen
De sprinklerleidingen zijn in een sleuf tussen de houten vloerdelen gelegd. Er is een sprinklertype gekozen waarbij de koppen zijn voorzien van een afdekplaatje (concealed sprinkler). Om de sprinklerkop heen wordt een rvs-mantelbuis aangebracht, zodat een volkomen glad geheel ontstaat. Dat is nodig om te voorkomen dat bewoners dingen gaan ophangen aan de sprinklerkoppen.

De vloeren zijn aan de bovenzijde voorzien van een folie met daaroverheen 25mm PS-isolatie met een kunststof toplaag (normaliter gebruikt voor vloerverwarming). Op deze toplaag kunnen leidingen voor elektra, water en cv worden bevestigd. Daarna wordt een magnesietvloer aangelegd. Dit is een lichte vloer van een mortel bestaande uit magnesiet en organisch toeslagmateriaal (zaagsel).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *