Ga naar hoofdinhoud

Ronde vorm opgehoogd met naadloze bekisting

Het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer op de Sallandse Heuvelrug bij Nijverdal wordt momenteel verbouwd en uitgebreid. Kern van het bezoekerscentrum blijft het bestaande ronde gedeelte. De moeilijkheid hierbij was echter de aansluiting van het nieuwe gedeelte op de ronde vorm. Met een door NOE-Bekistingstechniek ontwikkelde bekisting werd de opbouw van het ronde gedeelte gerealiseerd.

Multifunctioneel

Het bezoekerscentrum op de Sallandse Heuvelrug werd gebouwd in 1995 en dient als startpunt voor fiets- en wandeltochten. Omdat het verouderd is, wordt het nu verbouwd en uitgebreid tot multifunctioneel gebouw die ruimte biedt aan verschillende organisaties waaronder Sterrenwacht Hellendoorn. Het gebied rond het bezoekerscentrum wordt ook opnieuw ingericht.

Optoppen tot 16 meter

Staatsbosbeheer wilde dat het gebouw volgens het cradle-to-cradle-principe werd gerealiseerd, dus bleven de oude muren en spanten behouden. Bij de uitbreiding wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. De betonnen ronde schacht van het gebouw blijft het hart van de nieuwbouw en wordt -in verband met de komst van de sterrenwacht- tot een hoogte van 12,5 meter opgetopt. Samen met de koepel van de sterrenwacht krijgt het gebouw daarmee een hoogte van 16 meter.

Aansluiten op bestaande bouw

De uitdaging bij deze ophoging was de aansluiting op de bestaande bouw. De ronde wandbekisting NOEtop R275 van NOE kon direct op de bouwplaats worden ingezet en heeft een bekistinghoogte van 3,00 meter uit één stuk. De binnenstraal bedraagt 2,80 m en de buitenstraal 3,00 m. De binnenzijde van de bekistingdelen sluit naadloos op elkaar aan en vereiste over de gehele binnenstraal slechts één passtuk. De bestaande kern was aan de buitenzijde rond; de binnenzijde werd gevormd door een gesegmenteerde wand. Om de nieuwbouw hierop te laten aansluiten, is gebruik gemaakt van de nog in de bestaande wand aanwezige centergaten. Als ondersteuning van de bekisting werd een houten badding aangebracht, waarna de bekisting aan de binnenzijde werd afgeschoord naar de begane grondvloer. Dankzij de grote hoogte van de wandbekisting kon de buitenkist blijven staan om vervolgens te worden gebruikt als randkist voor de verdiepingsvloer. Op deze manier wordt een extra arbeidsgang voor de randkist bespaard.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.