Ga naar hoofdinhoud

Nationaal kampioenschap met 75 metselaars

Op 31 januari beginnen in Oosterbeek de regionale voorronden voor de 56e editie van de “Nationale Wedstrijd in het Metselen met Baksteen”. De finale van deze wedstrijden vindt half april plaats in Harderwijk.

Bouwtechniek
Aan de voorronden wordt deelgenomen door ruim 75 metselleerlingen uit de hoogste klassen van het Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs (VMBO), onderdeel Bouwtechniek, uit het gehele land. Tijdens de landelijke finale vindt ook de Nationale Voegwedstrijd plaats, door leerlingen van de Nederlandse Stichting Praktijkopleiding Voegen (NSPV) in Boxtel.

De wedstrijden zijn (sinds 1952) een initiatief van de Nederlandse baksteenindustrie. De bedrijfstak wil daarmee de instroom naar de metsel- en voegopleidingen stimuleren en een prikkel bieden voor goed vakmanschap.

Finale
De beoordeling gebeurt op een gestandaardiseerde manier. Daarbij wordt gekeken naar de wijze waarop de metselopdracht wordt uitgevoerd (van metseltechniek tot werkplekverzorging), maar ook naar het resultaat zelf.

De landelijk best presterende deelnemers van de regionale voorronden komen tegen elkaar uit in de landelijke finale van 14 t/m 16 april. Daar wordt als finalewerkstuk het kunstwerk ‘Poort naar het Beekhuizerzand’ gemetseld. De nationale voegwedstrijd kent geen voorronden, de finale daarvan is van 16 t/m 17 april. De kampioenen Metselen en Voegen ontvangen een wisselprijs: de Zilveren Troffel en de Zilveren Voegspijker.

Voorronden
De 56e editie van de Nationale Wedstrijd in het Metselen met Baksteen heeft dit keer een andere start. De voorronden vinden grotendeels plaats tijdens de Open Dagen van acht Opleidingsbedrijven. ReVaBo Opleidingsbedrijven in Oosterbeek bijt daarbij de spits af. Daar treden 19 leerling metselaars tegen elkaar in het strijdperk. De laatste voorronde is begin maart.

De finale van de metselwedstrijden is van 14 april t/m 16 april 2008. Die van voegen is aansluitend, van 16 t/m 17 april 2008. De prijsuitreiking is vrijdag 18 april 2008 vanaf 13.00 uur op de wedstrijdlocatie in Harderwijk.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *