Ga naar hoofdinhoud

Nederland bouwt in baksteen

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam toont vanaf 24 januari 2015 de tentoonstelling ‘Nederland bouwt in baksteen’. Aan de hand van 2 historische fotocollecties uit het archief laat men zien dat baksteen een geliefd bouwmateriaal was voor traditionele en experimentele projecten. De tentoonstelling wordt verrijkt met hedendaagse interventies van kunstenaars en ontwerpers.

Ontwikkeling bouwkunst in baksteen

Het beeld van de Nederlandse architectuur tussen beide wereldoorlogen is dat van het Nieuwe Bouwen. Moderne, functionalistische ontwerpen in glas en beton zouden tussen de 2 oorlogen op radicale wijze hebben afgerekend met de traditionele baksteenarchitectuur van o.a. Berlage of de Amsterdamse School. Op de tentoonstelling ‘Nederland bouwt in baksteen’ wordt getoond dat de bouwkunst in baksteen zich bleef ontwikkelen naast het modernisme zoals bijvoorbeeld het expressieve gebruik van baksteen in het Scheepvaarthuis door Joan van der Mey. Op de tentoonstelling zijn tevens de verzameling Anker bouwstenen te zien, bakstenen op speelgoedformaat die vanaf 1895 als alternatief voor houten bouwblokken op de markt kwamen.

Bakstenen wandreliëf

Het bakstenen wandreliëf van beeldhouwer Henry Moore voor het Bouwcentrum in Rotterdam, naar een ontwerp van architect Joost Boks is een buitenbeentje op deze tentoonstelling. Moore’s sculptuur werd na de Tweede Wereldoorlog gerealiseerd in opdracht van de baksteenindustrie. Dat verklaart de keuze voor een materiaal dat de beeldhouwer, die voornamelijk in brons of natuursteen werkte, anders nooit gebruikte.

Nederland bouwt in baksteen is te zien t/m 6 april in het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam. Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 10.00-17.000 en zondag 11.00-17.00.

Foto’s: Het Nieuwe Instituut

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *