fbpx Ga naar hoofdinhoud

Nieuw- en verbouw AVL

De nieuwe entreehal.

Op het terrein van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) in Amsterdam wordt voortdurend gerenoveerd, verbouwd en gebouwd. Dit alles met één doel: nu en in de toekomst meer ruimte bieden aan patiënten en onderzoek. TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros hebben onlangs een nieuw bouwdeel opgeleverd, bestemd voor onder andere revalidatie en nazorg.

Het opgeleverde bouwdeel bestaat nu nog voornamelijk uit casco kantoren, een revalidatie-oefenzaal en technische ruimten. Tijdens het complete bouwproces, waarin de centrale hal is uitgebreid, er twee gebouwen (zowel nieuwbouw als renovatie) zijn gerealiseerd met onder andere laboratoria, bleef het in kanker gespecialiseerde volledig in bedrijf.

Meer labruimte

In totaal (ver)bouwden de TBI-ondernemingen op het project 5.750 m² vloeroppervlak. Om te kunnen voldoen aan de toenemende patiëntenstroom zijn verschillende afdelingen uitgebreid. Zo is de hal verlengd en voorzien van dezelfde speciale maatwerkverlichting als in de bestaande hal om een zo prettig mogelijke sfeer te creëren. Voor de afdeling Klinische Pathologie realiseerden J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros 40 procent meer labruimte en nieuwe werkplekken voor een groeiend aantal pathologen, moleculair deskundigen en analisten. Speciale aandacht ging hierbij uit naar de bijzondere verlichting en nieuwe labtafels.

Koelplafonds met geïntegreerde verlichting

Het laatste bouwdeel dat nu wordt opgeleverd omvat een vleugel voor revalidatie en nazorg van kankerpatiënten. Deze beschikt over een speciale oefen- en revalidatiezaal met de hoogte van twee verdiepingen. De oefenzaal heeft warmte-elementen in het plafond en verder beschikken de nieuwe ruimtes over koelplafonds met geïntegreerde verlichting. Op de nieuwe delen staan techniekruimten met installaties voor elektra, ventilatie, verwarming en koeling, separate afzuiging, de ontruimingsinstallatie, de brandmeldinstallatie en de hoofdverdeelkast.

‘Met dit laatste deel ronden we opnieuw succesvol een mooi project af als TBI-collega’s’, aldus Michael Venderbos, projectmanager J.P. van Eesteren. ‘Een omgeving als bij het Antoni van Leeuwenhoek vraagt om optimale samenwerking. We bouwen nieuw tussen bestaande bouw, verbinden bestaande met nieuwe constructies en techniek en vernieuwen van binnenuit. En dat terwijl het ziekenhuis gewoon door draait. Dat vraagt om uiterste nauwkeurigheid, goede communicatie en zorgvuldigheid.’

Frans Hulsman, projectleider vanuit Croonwolter&dros: ‘Een project als dit heeft alles in zich: het nieuw bouwen en verbouwen, het werken in inbedrijf zijnde ruimten en geavanceerde laboratoriumtechnologie. Maar vooral het werken binnen een zo gevoelige omgeving als een kankerbehandelcentrum, maakt dit project bijzonder.’

Grote rol voor BIM

Binnen dit project is in alle fasen BIM toegepast. In de ruwbouwfase is veel gebruikgemaakt van het 3D-model voor de wanden, vloeren en de staalconstructie. Bij de afbouw van de nieuwbouw was het model leidend voor de metalstudwanden en de systeemplafonds. Verder is gebruikgemaakt van BIM voor de installatietechniek.

Foto’s: Bert Rietberg

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.