Ga naar hoofdinhoud

Nieuw innovatiecentrum voor de bouw

Op het terrein van bouwbedrijf Heijmans in Rosmalen komt een kennis- en innovatiecentrum voor de bouw. Afgelopen dinsdag ondertekenden Heijmans, de TU/e, provincie Noord-Brabant, gemeente ‘s-Hertogenbosch en Avans Hogeschool daarvoor een overeenkomst.

SPARK

Het nieuw op te zetten centrum draagt de naam SPARK. Met het plan willen de deelnemende partijen de kwaliteit van de gebouwde omgeving verhogen door producten te ontwikkelen voor meer veiligheid, gezondheid en duurzaamheid. Alle partijen zullen daarvoor mensen of middelen ter beschikking stellen.

Broedplaats voor innovatie

SPARK moet volgens de initiatiefnemers een broedplaats worden voor innovatie en technologie in de bouw. Er komen onder andere flexplekken en verschillende laboratoria. SPARK wil zich onder andere richten op 3D-printen in de bouw, decentrale energieopwekking in en rond gebouwen, de gezondheid van gebouwen en een concept als de Smart Highway (foto).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Nieuw innovatiecentrum voor de bouw

 • WL

  Mooi initiatief! Hopelijk stimuleert deze combinatie van partijen niet alleen nieuwe ontwikkelingen maar ook het op de market brengen van innovatie.

  @Noortje: natuurlijk hoort ook de wegenbouw bij ‘de bouw’. In een dergelijke broedplaats wordt gewerkt aan ontwikkeling van o.a. materialen en bouwfysica. Dat is ook relevant voor de wegenbouw.

 • Noortje

  de vlag dekt de lading niet met deze titel.

  Als je het hebt over “de bouw” denk je aan gebouwen. Maar schijnbaar gaat het ook? over wegenbouw.
  Dan mis ik TNO bij de participerende partijen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.