Ga naar hoofdinhoud

Nieuwbouw universiteit met gebruik oude gevel

Voor een nieuwbouwproject van de Universiteit Leiden in Den Haag wordt een oude gevel van de voormalige bibliotheek geïntegreerd in het ontwerp voor het nieuwe pand. Momenteel is de oude gevel gestut en wordt het metselwerk gerestaureerd. LIAG architecten was verantwoordelijk voor het ontwerp.

Het project wordt gerealiseerd in de binnenstad van Den Haag op een complexe en krappe bouwlocatie. Drie panden worden samengetrokken tot een gebouw. Van de oorspronkelijke panden worden er 2 geheel gesloopt, van het derde pand blijft de historische gevel behouden en wordt gerestaureerd.

Hergebruik
Het gehele nieuwe gebouw vormt één bouwblok en is opgebouwd uit wederom drie delen: één oudbouw met de oude gevels en verdieping hoogtes, hierin zijn de onderwijsruimtes gehuisvest en twee nieuwe delen, waarin de onderzoeks- en studieruimtes en kantoren geplaatst zijn.

De nieuwbouw is een eigentijds vormgegeven volume, is evenwel in harmonie met de bestaande en te restaureren gevel qua kleur en maatvoering en vormt de aansluiting naar de naastgelegen bebouwing en historische context.

Elementen uit de voormalige bibliotheek die eveneens gesloopt wordt zoals de smeedijzeren balustrades met leesplanken en smeedijzeren roostervloeren worden hergebruikt in het nieuwe gebouw in de balustrades ter plaatse van de overgang van oud en nieuw.


Foto’s: Henk Wind (1-4) en Liag Architecten (5-8)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.