Ga naar hoofdinhoud

Nieuwbouwproductie lager

Op 31 maart verschijnen de nieuwe bouwprognoses van Buildsight b.v. Volgens Buildsight b.v. ging het de bouw in 2007 voor de wind en voor 2008 wordt er uitgegaan van een verdere groei van de nieuwbouwproductie. Met name van de utiliteitsnieuwbouw wordt veel verwacht. Over de woningnieuwbouw is Buildsight b.v. echter erg ingetogen.

Op 25 maart verschenen uiterst positieve berichten over de ontwikkeling van de nieuwbouwproductie in 2007. Volgens Buildsight b.v. kunnen er echter kanttekeningen geplaatst worden bij 80 duizend gereedgekomen woningen die het CBS heeft geregistreerd.

76 duizend
De marktanalisten van dit onderzoeksbureau hebben geconstateerd dat de gerealiseerde afzet van bouwmaterialen niet in de pas loopt met de gepresenteerde statistieken. Door administratieve veranderingen zouden mogelijk meer nieuwe woningen die niet in 2007 gebouwd zijn, terecht zijn gekomen in de statistieken over 2007. Buildsight b.v. gaat er van uit dat de werkelijke woningnieuwbouwproductie in 2007 niet meer dan 76 duizend woningen bedroeg.

De woningproductie in 2006 was volgens de analisten met bijna 74 duizend geproduceerde nieuwbouwwoningen hoger dan blijkt uit de statistieken. Voor de komende jaren wordt verwacht dat de nieuwbouwproductie rond de 77 duizend woningen zal liggen. Vanaf 2010 moet er echter rekening gehouden worden met een krimpende woningnieuwbouw.

U-bouw
Als het gaat om de nieuwbouw van utiliteitsgebouwen in Nederland kan geconstateerd worden dat deze niet langer alleen drijft op de bouwlust in de onderwijs- en zorgsector. Op termijn zal deze bouwlust zelfs af gaan nemen. Door de hoog conjunctuur en het sterke vertrouwen in de economie is de behoefte aan nieuwe bedrijfsgebouwen in 2007 al sterk gestegen. Gezien de ontwikkelingen in de verlening van bouwvergunningen voor nieuwe gebouwen zal dit in 2008 ook zeker nog het geval zijn. Vanaf 2009 zullen in de utiliteitsnieuwbouw naar verwachting de effecten voelbaar worden van de vertragende economische groei, die zich vanaf dit jaar al voordoet.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.