Ga naar hoofdinhoud

Nieuwbouwproductie op rand van afgrond

De economische recessie zal zijn effect op de nieuwbouwproductie in Nederland niet missen, maar misschien hoeven we niet uit te gaan van de meest negatieve scenario’s. Bovendien is de bouwbehoefte nog altijd groot, waardoor bij herstel van de economie de nieuwbouw spoedig kan profiteren.

Dat blijkt uit de nieuwbouwprognoses van Buildsight b.v. die deze week in Zaltbommel werden gepresenteerd. Nederland wordt op dit moment geconfronteerd met de gevolgen van een sterke afzwakking van de wereldhandel. De kredietcrisis heeft het investeringsvermogen van veel organisaties ernstig geschaad en het financiële systeem loopt mank.

Doorbouwen
De mogelijkheden en de intenties om te consumeren en te investeren zijn onder die omstandigheden beperkt. Het gevolg is dat de verkoop van woningen snel terugloopt en bedrijven saneren. Nieuwe bouwplannen komen daardoor nauwelijks tot realisatie. Dankzij veel opdrachten uit de eerste helft van 2008 kan dit jaar nog een tijd door worden gebouwd.

Bovendien vinden de vele bouwprojecten van woningcorporaties, overheden en andere opdrachtgevers uit de budgetsector gemakkelijker doorgang. Veel overheden proberen voorgenomen (bouw-)investeringen naar voren te halen en bezinnen zich op manieren om de (politiek belangrijke) woningbouw op gang te houden.

Sterke terugval
Dit kan niet voorkomen dat met name in de tweede helft van dit jaar de nieuwbouwproductie sterk terugvalt. Wel wordt voorkomen dat deze daling zich in 2010 krachtig voortzet. Aldus Michel van Eekert, partner van Buildsight b.v. Het is de verwachting dat in de loop van 2010 de woningmarkt weer in beweging komt en producenten weer durven te investeren.

Vanaf 2011 zal daarom de nieuwbouwproductie van de meeste gebouwsoorten weer een herstel laten zien. Dit herstel zal voorzichtig zijn, aangezien het vertrouwen in de economie en de bouwcapaciteit zich ook slechts heel geleidelijk kan herstellen. Voor de langere termijn wordt verwacht dat de nieuwbouwproductie zich positief zal blijven ontwikkelen. Van Eekert concludeert: “De diepte van de afgrond is dus te peilen en bovendien komen nieuwe hoogten al weer langzaam in zicht”.

Bron: Buildsight

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.