Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe aanpak verwijderen asbestdaken

Foto: Kingspan

Het kabinet komt met een nieuwe aanpak voor het verwijderen van asbestdaken, nadat een eerder wettelijk verbod door de Eerste kamer werd geblokkeerd. Het plan bevat onder meer een nieuw fonds met leningen voor mensen die van hun asbestdak af willen. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer.

Lenen uit dit nieuwe fonds kan tot en met 2028. De overheid wil hiermee stimuleren om op korte termijn in actie te komen. Hoe ouder een asbestdak, hoe groter de kans dat asbestvezels vrijkomen. De Rijksoverheid draagt samen met provincies, gemeenten en banken bij aan dit fonds.

Het streven van overheid is om het fonds in 2020 operationeel te hebben. Met het fonds wil de overheid vrijwillige sanering stimuleren. Na 2028 zullen er geen leningen meer verstrekt worden.

Grootste bron

Uit het advies van de Gezondheidsraad uit 2010 bleek dat asbest gevaarlijker is dan voorheen werd gedacht, en dat asbestdaken de laatste grootste bron van asbestvezels zijn. Asbest is inmiddels al meer dan 25 jaar verboden. Asbest wordt niet meer gebruikt in nieuwe producten, maar werd vroeger veel gebruikt als onder meer bouwmateriaal veelal in daken. De gezondheidsschade van asbest kan groot zijn en longkanker veroorzaken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *