Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe bestemming monumentale perronkap

De gemeente Utrecht heeft voor het laatste deel van de monumentale perronkap van Utrecht CS een nieuwe plek gevonden: het toekomstige Leidsche Rijn Centrum. Daar gaat de perronkap deel uitmaken van het Cultuurplein op het dak van de A2.

De zuidelijke perronkap van spoor 7 en 8 op Utrecht Centraal Station meet circa 110 x 9 meter. De demontage is in de eerste helft van mei 2011 afgerond. Na het noodzakelijke conserveringswerk wordt de constructie weer opgebouwd in Leidsche Rijn Centrum. Door de onderdelen niet achter elkaar maar naast elkaar op te bouwen, wordt een overkapping van circa 30 x 35 meter gerealiseerd.

Nieuwe functie
De monumentale perronkap is krijgt op het Cultuurplein een geheel nieuwe functie – bijvoorbeeld als markthal of als locatie voor openlucht muziek- en theatervoorstellingen. En is daarmee gered van de schroothoop. Zo komt, net als de Jeremiebrug, opnieuw Utrechts bouwhistorisch erfgoed tot zijn recht in het nieuwe stadsdeel. Dat grenst straks aan het kernwinkelgebied, de Schouwburg XL, een bioscoopcomplex en andere gebouwen voor vrijetijdsbesteding.

Andere delen van de perronkap hebben overigens al eerder een nieuwe bestemming gevonden in het Utrechts Spoorwegmuseum en het Stoommuseum in Goes.

Op de foto: de nieuwe perronkappen op Utrecht CS worden voorzien van zonnecellen.
(Foto: StruktonBouw)

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.