Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe bouwdetails voor EPC 0,6 online


Vanaf 1 januari 2011 moeten alle nieuwbouwwoningen en woongebouwen voldoen aan een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van maximaal 0,6. Bouwkennisbank Archidat heeft 120 nieuwe bouwdetails ontwikkeld met een EPC van ≤ 0,6 voor de 12 meest voorkomende knooppunten bij seriematige woningbouw. Met deze nieuw ontwikkelde details kunnen ontwerpende, controlerende en uitvoerende partijen inspelen op de aangescherpte eisen die vanaf 1 januari 2011 van toepassing zijn.

De gevolgen die dit met zich meebrengt voor het ontwerpen van woningen en appartementen zijn groot. Niet alleen zal er nauwkeurig onderzoek gedaan moeten worden naar de installatietechnische voorzieningen, ook de maatregelen voor de bouwkundige schil verdienen grote aandacht. Veel meer nog dan bij vorige aanscherpingen van de EPC zal er rekening gehouden moeten worden met het zorgvuldig isoleren van wanden, begane grondvloeren, daken, deuren en ramen.

Koudebruggen voorkomen
Naast de isolatietechnische maatregelen zal er ook nadrukkelijk bekeken moeten worden waar er koudebruggen kunnen optreden en hoe deze beperkt of in het beste geval voorkomen kunnen worden.

In de praktijk blijkt dat veel energie verloren gaat ter plaatse van de aansluiting van de verschillende bouwdelen, zoals fundering, wand, vloer en dak. Dit energieverlies wordt deels voorkomen door goede naad- en kierdichting. Veelal wordt hiervoor de term “luchtdicht bouwen” gehanteerd. Archidat heeft veel ervaring opgedaan in het luchtdicht detailleren dankzij de goede samenwerking met vooraanstaande partijen op dit gebied, zoals Tremco illbruck en Mavotrans.

Ontwikkelde details
Alle bouw- en referentiedetails zijn gratis te downloaden van de website van Archidat . De gebruiker hoeft zich alleen kosteloos te registreren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.