Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe proeftuin voor klimaatadaptieve gebouwen

klimaatadaptieve gebouwen

Hoe houden we onze woningen, kantoren en andere gebouwen veilig en comfortabel, terwijl de hittestress, droogte, maar ook wateroverlast toeneemt? De TU Delft en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties slaan de handen ineen door middel van een innovatieprogramma op het gebied van klimaatadaptieve gebouwen.

Het klimaat verandert en vraagt om verandering op elk schaalniveau, dus ook in de bouw. In het meest recente IPCC rapport is er voor het eerst een apart hoofdstuk opgenomen over de noodzaak van innovatie. Maar welke innovaties zijn nodig voor de bestaande bouw? Hoe kunnen we onze nieuwbouw klimaatadaptief ontwerpen? Binnen het innovatieprogramma is een proeftuin opgezet op The Green Village: het KlimaatKwartier.

Nederland klimaatadaptief

In het KlimaatKwartier werken kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheden samen om gebouwen in Nederland klimaatadaptief te maken. De proeftuin biedt een plek voor dialoog en de ontwikkeling van nieuwe toepassingen om de gevolgen van klimaatverandering voor gebouwen tegen te gaan; zowel binnen als buiten, zowel in ontwerp als constructie. KlimaatKwartier is een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, The Green Village en TU Delft innovatieprogramma VPdelta+, met ondersteuning van RVO.

Tien innovatieve experimenten

Er zijn recent al tien innovatieve experimenten en onderzoeken van start gegaan die potentiële oplossingen en kennis bieden om klimaatadaptieve gebouwen te realiseren. Wetenschappers van de TU Delft testen bijvoorbeeld hoe electrochroom glas als slimme zonwering ingezet kan worden om de temperatuur en daarmee het comfort binnen gebouwen te bevorderen. Een tweede innovatie kleurt de woningen groen met mosgevels; een bioreceptief betonproduct waarbij de natuur de mogelijkheid krijgt om zich op gevels en andere verticale oppervlakken te vestigen. Ook op het dak van het kantoor op The Green Village zijn innovaties te vinden. Zo is deze deels bedekt met reflecterende witte tegels die als puzzelstukjes in elkaar klikken en voorkomen dat het dak opwarmt. Deze eerste tien projecten vormen het startschot voor de nieuwe proeftuin waar ondernemers en onderzoekers de ruimte krijgen hun innovaties te komen testen en verbeteren.

Focus op gebouwniveau

The Green Village is een fieldlab op TU Delft Campus voor duurzame innovatie in de gebouwde omgeving met een focus op de energietransitie en klimaatadaptatie. Na het succes van de proeftuinen WaterStraat en het HittePlein – waar innovaties worden getest om straten en wijken beter bestand te maken tegen extreme neerslag, hittestress en droogte – vormt het KlimaatKwartier een mooie aanvulling met een focus op gebouwniveau.

Innovatie als bouwsteen voor grootschalige verandering

Directeur van The Green Village Marjan Kreijns benadrukt: “We zien al dat ons klimaat verandert, het wordt natter, droger en heter in Nederland en dat zorgt nu al voor talloze problemen. Naarmate de druk op de leefomgeving en de samenleving door klimaatverandering toeneemt, is er almaar meer behoefte aan methoden en technieken die de samenleving in staat stellen zich aan te passen: door de gebouwde omgeving anders in te richten en te gebruiken, of door nieuwe technologieën te ontwikkelen en op diverse schaalniveaus te implementeren: wijk-, straat- en dus ook gebouwniveau. Maar alleen met technische innovaties gaan we er niet komen, we hebben iedereen nodig om deze transitie in te zetten. Daarom kijken we erg uit naar deze nieuwe samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om zo een plek voor dialoog en innovatieversnelling te vormen.”

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.