Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe rekenmethode EPG gepubliceerd

Het Nederlands normalisatie-instituut NEN heeft de nieuwe norm ‘Energieprestatie van gebouwen’ (NEN 7120) gepubliceerd. Deze norm, kortweg EPG genoemd, bevat de bepalingsmethode voor de energieprestatie van woningen en utiliteitsgebouwen.
De nieuwe norm doet volgens NEN recht aan de bouwfysische werkelijkheid en de huidige specifieke omstandigheden in Nederland. Ook sluit NEN 7120 beter aan bij de ervaringen die men de afgelopen jaren in de praktijk heeft opgedaan. Zo is de waardering van diverse (product)innovaties realistischer dan voorheen.

Samen met de EPG heeft NEN twee hiermee samenhangende normen gepubliceerd: de energieprestatienorm voor maatregelen op gebiedsniveau (NVN 7125, kortweg EMG) en de ventilatienorm NEN 8088-1.

2012
De norm gaat volgend jaar op 1 januari in. Daarmee krijgt de markt tijd om te wennen aan de nieuwe normen, is het idee. Vanaf 2012 is het gebruik van de normen verplicht voor nieuwe woningen en utiliteitsgebouwen. Tot dan gelden de huidige normen voor woningen (NEN 5128) en utiliteitsgebouwen (NEN 2916).

Nieuwbouw
De EPG geldt in eerste instantie alleen voor nieuwbouw. Op termijn gaat de EPG echter ook gelden voor bestaande gebouwen. Vooralsnog blijven hiervoor de huidige ISSO-richtlijnen gelden.

EPC
De EPG is iets anders dan de Energieprestatiecoëfficiënt (EPC). De norm EPG geeft de bepalingsmethode aan, de EPC geeft het niveau aan waaraan het gebouw minimaal moet voldoen. De EPC wordt dus berekend met de EPG.

(Bronnen: Rijksoverheid.nl en NEN.nl)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.