Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe woningen vanaf 2011 nog energiezuiniger


Vanaf 1 januari 2011 moeten nieuwe woningen nog energiezuiniger zijn. Dan moeten ze voldoen aan een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,6. De EPC voor woningen is nu 0,8. Dit heeft minister Van Middelkoop (Wonen, Wijken en Integratie) aan de Kamer meegedeeld. Naar verwachting zal ook de nieuwe norm voor de berekening van de energieprestatie, de EPG, ingevoerd worden per 1 januari 2011.

De invoering van de aangescherpte EPC is losgekoppeld van de invoering van het integrale Bouwwerkbesluit. Dat zal naar verwachting per 1 juli 2011 ingevoerd worden. Agentschap NL heeft in opdracht van WWI een aantal instrumenten ontwikkeld om gemeenten te ondersteunen bij toetsing van bouwaanvragen en bij gericht EPC- toezicht op de bouwplaats.

Sancties
Vooruitlopend op de herziening van de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen, die onlangs is gepubliceerd, werkt het ministerie van VROM verschillende opties uit voor het invoeren van sancties als gebouweigenaren geen energielabel overhandigen aan de koper of nieuwe huurder terwijl dit wel verplicht is. De termijn voor het implementeren van deze richtlijn is twee jaar.

Op dit moment worden deze opties voor advies voorgelegd aan marktpartijen en consumentenorganisaties. Na dit consultatieproces worden de mogelijkheden ter besluitvorming en een implementatieplan aangeboden dit najaar aan het nieuwe kabinet.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.