Ga naar hoofdinhoud

Nieuws van NEN

Deze week publiceerde het NEN een nieuw normontwerp voor project-management voor gebouwbeheer-systemen en een wijzingsblad voor de energieprestatie woningbouw. NEN-EN-ISO 16484 bevat termen en definities en richtlijnen voor het vastleggen van de gewenste functionaliteit en kwaliteit voor projectmanagement voor gebouwbeheersystemen.

Gebouwbeheer
Een gebouwbeheersysteem kan behoorlijk complex zijn. Een goed binnenklimaat moet ook efficiënt en energiezuinig zijn. NEN ontwikkelt een zevendelige serie over gebouwbeheersystemen.

De serie is bedoeld voor nieuwe en bestaande gebouwen. Het omvat verwarming, ventilatie en airconditioning, maar ook verlichting, veiligheid, transport, onderhoud en facility management. De norm is bedoeld voor fabrikanten, systeemhuizen, elektrotechnische en werktuigbouwkundige ontwerpers, adviseurs en installateurs. Omdat de norm in heel Europa (en daarbuiten) wordt uitgebracht, biedt deze houvast voor werk over de grens.

Energieprestatie
Sinds 21 mei 2009 is het wijzigingsblad A1:2008 op NEN 5128:2004, energieprestatie woningbouw, via het Bouwbesluit van kracht. Nieuwe elementen zijn de schilindex als aanduiding voor de isolerende kwaliteit van de gebouwschil, een bepalingsmethode voor de warmtebijdrage uit douchewarmteterugwinning en de introductie van vier maatregelpakketten die direct leiden tot toekenning van een EPC van 0,8. Door te kiezen uit één van deze pakketten wordt het maken van een EPC-berekening overbodig.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.