Ga naar hoofdinhoud

Nog veel werk te verzetten voor rookmelder-verplichting

rookmelder

Hoewel alle woningen – zowel nieuwbouw als bestaande bouw – per 1 juli 2022 voorzien moeten zijn van een rookmelder op iedere verdieping met een woon- of vluchtfunctie, is het Nederlandse woningbestand hier nog lang niet klaar voor. Naar schatting één op de vijf woningen is nog niet voorzien van voldoende en/of correct werkende rookmelders.

Bij een onderzoek uit 2021 kwam al naar voren dat, op dat moment, ongeveer 25 procent van de woningen in Nederland nog niet voorzien was van een rookmelder. In de woningen die wel voorzien waren van rookdetectie-apparatuur, was een derde niet juist gemonteerd, of werkten de rookmelder(s) niet correct. Dit laatste werd met name veroorzaakt door lege batterijen, of stofophopingen rond de sensoren van de rookmelder.

Met minder dan een half jaar totdat de verplichting van kracht wordt, betekent dit dat er nog veel werk aan de winkel is. De verwachting is echter dat er nog een flinke inhaalslag gemaakt kan worden. De Nederlandse Brandweer komt op een later moment nog met extra aandacht voor de bewustwordingscampagne, die vorig jaar in de aanloop naar de Brandpreventieweken werd gelanceerd. Verder ontstaan er meer initiatieven met rookmelder-informatie. Ten slotte zullen ook verzekeraars de naderende verplichting aangrijpen voor extra informatievoorziening.

Al met al zullen er de komende periode nog veel rookmelders op Nederlandse wanden en plafonds worden gemonteerd. Nu maar hopen dat de consument deze nieuwe rookmelders ook op de juiste manier monteert.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.