Ga naar hoofdinhoud

Nominaties Gouden Piramide 2014

Afgelopen woensdag heeft rijksbouwmeester Frits van Dongen de nominaties voor de Gouden Piramide 2014 bekend gemaakt. De winnaar wordt op 22 november bekend gemaakt en ontvangt vijftigduizend euro, een trofee en een architectuurplaquette.

De genomineerden zijn:

Begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster met de restauratie van De Nieuwe Ooster in Amsterdam

De restauratie en vernieuwing van het rijksmonument De Nieuwe Ooster – gedenkpark, begraafplaats en crematorium – omvat verschillende deelprojecten. Ontwerp: Karres en Brands landschapsarchitecten, Bierman Henket architecten, Atelier PUUUR, Kerssen Graafland architecten, Oranjewoud en adviseurs.

Van Bekkum Groep en Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling met Ithaka in Almere

Een project van ‘collectief particulier opdrachtgeverschap’ is succesvol door de bouwcrisis geloodst. De bewoners zijn intensief bij de planontwikkeling betrokken geweest. Het resultaat is een attractief woonmilieu, met een hoge ontwerpkwaliteit van zowel de woningen als de collectieve buitenruimte. Ontwerp: VMX Architects, RAAAF.

MIET Recreartpark met MIET air in Beers

Een bevlogen opdrachtgever heeft van een verrommeld campingterrein een bijzondere culturele voorziening gemaakt: een ‘artist in residence’ voor beeldhouwers. Een beheerderswoning, een schuuratelier, een kasatelier en drie woon-werkpaviljoens zijn gegroepeerd op een ‘boerenerf’, waarop ook een zwemvijver is aangelegd. Ontwerp: NEXIT Architecten.

Stichting IJssellandschap met Natuurderij KeizersRande in Diepenveen

Hoofdbestanddeel van de Natuurderij is een nieuw opgeworpen terp met daarop een biologisch-dynamische boerderij. Het aangrenzende landgoed heeft hiermee een buitendijkse uitbreiding gekregen. Landbouw, natuur, ‘ruimte voor de rivier’ en recreatie versterken elkaar, in plaats van dat ze elkaar in de weg zitten. Ontwerp: Daad architecten, Van Paridon en de Groot, Alterra.

Woonbron met de Superkubus in Rotterdam

Tussen de kubuswoningen van Piet Blom (een gemeentelijk monument) bevinden zich twee grote kubussen. Een ervan is verbouwd om huisvesting te bieden aan ex-gedetineerden. De woningcorporatie heeft durf getoond door het gebouw een functie te geven die niet onomstreden is. Door zijn bijzondere vorm was de herbestemming van de ‘superkubus’ bovendien een lastige ontwerpopgave. Ontwerp: Personal Architecture Rotterdam.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.