Ga naar hoofdinhoud

Noord-Zuidlijn: Keulen en Amsterdam veel parallel

De enorme ravage boven de metrobouw in Keulen heeft Amsterdam opgeschrikt. De stad volgde het bouwproces al op de voet. Ze heeft, na het instorten dinsdag van het stadsarchief boven de Noord/Zuidlijn van Keulen – Nord-Süd Stadtbahn geheten – de contacten aangehaald. Dat schrijft het Parool.

Vaststaat dat één van de belangrijkste Duitse aannemers van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn ook werkzaam is bij het metroproject in Keulen. Het gaat om de firma Züblin.

Nieuw en omstreden
Züblin moet samen met de Nederlandse aannemer Dura Vermeer het boorwerk onder de oude binnenstad gaan doen. Dat gaat volgens een methode die voor Amsterdam nieuw en nu al omstreden is.

De bouw aan Noord/Zuidlijn in Keulen is, net als in Amsterdam, stilgelegd. In beide steden is nu onduidelijk wanneer en of de metrobouw wordt hervat.

Onverantwoord
De burgemeester van Keulen, Fritz Schramma (CDU), vindt het ‘eigenlijk op voorhand al onverantwoord’ de aanleg van de Noord/Zuidlijn in zijn stad voort te zetten. Schramma zei vanochtend dat eerst terdege bewezen moet worden dat men in steden metroverbindingen op dergelijke schaal kan aanleggen.

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam kan nog weinig zeggen: “We zijn het goed aan het uitzoeken. We willen weten wat de oorzaken zijn.”

Parallellen
“We zoeken naar alle parallellen tussen het werk aan de Duitse metro en onze Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Wat is voor ons relevant? Welke lessen moeten we hieruit trekken? We zitten er in elk geval bovenop. Dat kan ook, want we hebben al geruime tijd contacten lopen met Keulen.”

Het is niet helemaal zeker welke werkzaamheden Züblin precies in Keulen verricht. Het ligt voor de hand dat Züblin daar ook boort. De firma was daar een belangrijke adviseur voor de boortechnieken.

Vijzelgracht
Vandaag werd ook bekend dat de verzakkingen door de aangelegde damwanden aan de Vijzelgracht erger zijn dan verwacht. Lees hierover meer in het Parool

Bron: Het Parool
Foto: ANP/EPA

Bouwwereld.nl plaatste al eerder:
Oud beton gebruikt bij Noord-Zuidlijn
Wethouder stapt op wegens Noord-Zuidlijn
Schade aan koffiehuis door Noord/Zuidlijn
Ombudsman bekritiseert gemeente Amsterdam
Herstel Vijzelgracht volgend jaar
Lek bouwput Vijzelgracht gestopt, huizen verzakt
Ombudsman moet verzakking onderzoeken
Woningen verzakken door lek in damwand
Kosten Noord/Zuidlijn lopen verder op
Opnieuw tegenvallers bij aanleg Noord-Zuidlijn
Omwonenden willen van platform Noord-Zuidlijn af

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *