
De uitdaging uit het akkoord is energiezuiniger gebouwen te realiseren zonder meerprijs. Door middel van de beurs willen de provincies plannen concreet aanpakken.
Energiezuiniger gebouwde omgeving
De provincies sloten het akkoord met het rijk met als doel de kabinetsdoelstellingen op het gebied van klimaat en energie te helpen realiseren en de energiegerelateerde en energie-innovatieve activiteiten in de regio te versterken. Een speerpunt in dat beleid is het energiezuiniger maken van de gebouwde omgeving.
De energienormen voor nieuwe woningen zullen strenger worden. Zo wil de regio versneld komen tot aanscherping van de EPC door deze medio 2009 te verlagen naar 0,5 en in 2011 naar 0,3. In de utiliteitsbouw worden vergelijkbare stappen overwogen. Anderzijds is het streven om bij de renovatie van enkele tienduizenden bestaande woningen de energie-index met minimaal twee stappen te verbeteren.
Belegging
Energiezuiniger gebouwen realiseren zonder meerprijs is op verschillende manieren mogelijk. Anderzijds is investeren in energiebesparende maatregelen een goede belegging. Energiezuinige gebouwen zijn zonder meer waardebestendiger en beter verhuurbaar.
Gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars, aannemers, managers van bedrijven met een groot energieverbruik en leveranciers van energiezuinige oplossingen worden met elkaar in contact gebracht. Naast het beursgedeelte is er ruim plaats voor inloopvoordrachten, workshops en worden er twee congressen gehouden. Eén ervan is de derde editie van het congres Energiek Ondernemen van VNO-NCW Noord, dat ditmaal dus in Drenthe plaatsvindt.
Breed draagvlak
De beurs wordt vakinhoudelijk ondersteund door een adviescommissie bestaande uit vertegenwoordigers van de drie provincies, het Cartesius Institute, Energie Kenniscentrum en ECN als kenniscentra, de woningcorporaties De Volmacht, WoonFriesland en EBConsult, BNA Noord namens de architecten, Bouwend Nederland Regio Noord namens de aannemers, MKB Nederland en VNO-NCW en verder de NOM, Strijker Bouw, KIVI NIRIA, Stichting Energy Valley, UNETO-VNI, de stichting PassiefBouwen.nl en de PeGO (Platform energietransitie gebouwde omgeving)
Energiebesparing
De organisatie mikt op 100 gespecialiseerde exposanten. Van projectontwikkelaars en gemeenten die hun projecten en plannen tonen tot leveranciers van energie en energiebesparende oplossingen.
Dat gaat van dubbel glas tot duurzame energie opwekking. Van bemetering tot zonne-energie en van isolatie tot energiezuinige verlichting. In vijf- tot tienduizend woningen willen de provinciale overheden de nieuwste generatie ketels laten monteren. Overigens blijkt uit de cijfers van SysWov Woononderzoek Nederland dat 32% van de totale woningvoorraad in Noord-Nederland geen muurisolatie heeft, 60% geen vloerisolatie en 35% geen dakisolatie.