Ga naar hoofdinhoud

Octatube test kartonnen ruimtevakwerk


Bouwen met kartonnen kokers is tot nu toe gedaan in gebouwen en constructies van tijdelijke aard. De uitbreiding van het clubhuis van de Delftse hockeyvereniging Ring Pass is de eerste keer dat Octatube karton toepast in een permanent bouwwerk. Octatube gebruikt het project tevens als testcase.

De uitbreiding van het clubhuis is ook het eerste project waarin Octatube gestandaardiseerde knooppunten gebruikt voor het kartonnen ruimtevakwerk. Hiervoor is gebruik gemaakt van de eigen Tuball, die Octatube gebruikt voor stalen ruimtevakwerken. Dit zijn bollen met aan één zijde een deksel. In de bollen worden gaten geboord, waarop stalen kokers kunnen aansluiten middels een aangelast draadeind. Bij kartonnen kokers is de aansluiting anders omdat hier geen draadeind aangelast kan worden. In plaats daarvan wordt gewerkt met een flensplaat en een draadeind als trekstang door de gehele koker. Op die manier wordt de kartonnen koker alleen op druk belast.

Belangrijk voor de levensduur van karton is dat er geen vocht bij komt. De kokers zelf zijn daarom net onder de buitenste wikkeling voorzien van een laagje polyethyleen . Constructief kan er dus in feite niets gebeuren met de kokers. Niettemin zou de buitenste laag karton al vrij snel verkleuren door vochtaantasting. Daarom worden de kokers aanvullend behandeld.

Tot nu toe gebeurde dat door ze in vernis te dompelen. Maar bij Ring Pass zijn daarnaast ook andere methodes toegepast. Octatube zoekt naar een dermate goede behandeling dat het pe achterwege kan blijven. Dat zou de recycling vergemakkelijken.

Als alternatieve oppervlaktebescherming is gekozen voor het aanbrengen van een extra huid in de vorm van een plastic krimpkous. Voor recycling is dat geen probleem: met één haal met een mes is het te verwijderen. In één vak is dit plastic alleen om het karton heen aangebracht; in een tweede vak loopt dit plastic door tot over de stalen flensplaat en vormt het dus een extra afdichting van deze verbinding. In een derde vak van het ruimtevakwerk zijn kokers met vernis aangebracht, terwijl ze in een vierde vak helemaal onbehandeld zijn aangebracht.

  • Neem een (proef)abonnement op het vakblad Bouwwereld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.