Ga naar hoofdinhoud

Ombudsman bekritiseert gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft de bewoners van de Vijzelgracht niet goed geïnformeerd over de werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn in de straat en de risico’s daarvan. Ook heeft de hoofdstad onvoldoende toezicht gehouden op de bouw van de nieuwe metroverbinding. Dat concludeert de Gemeentelijke Ombudsman Ulco van de Pol in een woensdag verschenen rapport over de door de werkzaamheden veroorzaakte verzakking van vier panden op de Vijzelgracht op 19 juni. Hij noemt het optreden van de gemeente ‘onbehoorlijk’.

Lekkage
Oorzaak van de verzakking was een lekkage in een diepwand van de bouwput van de Noord-Zuidlijn. Dat ontstond doordat eind 2006 voegplanken tussen enkele wanden waren achtergebleven. Het was bekend dat dit een verhoogd risico op lekken met zich meebracht, maar de hoofdstad vertelde dit niet aan de bewoners.

Monitoringsysteem
Amsterdam heeft ook verkeerde informatie gegeven over het monitoringsysteem dat verzakkingen moet opmerken. De hoofdstad wekte de indruk dat dit zelfs de kleinste beweging van de panden zou signaleren. Toen de vier gebouwen echter begonnen te verzakken, had het systeem niets in de gaten. De omwonenden hadden dan ook ‘een vals gevoel van veiligheid’, aldus de Ombudsman.

Klacht niet serieus genomen
Ook andere dingen gingen die avond mis. Een bewoner meldde zich al om half vijf ‘s middags bij de gemeente omdat zijn huis aan het verzakken was. De desbetreffende ambtenaar nam hem echter niet serieus. Pas uren later werd actie ondernomen. Acht bewoners moesten hun huis uit, maar vervolgens was ook de opvang onder de maat.
De Ombudsman stelt verder dat het gemeentelijke projectbureau Noord-Zuidlijn, verantwoordelijk voor de werkzaamheden, wel in de gaten hield wat er in de bouwput gebeurde, maar niet op de panden daaromheen lette. De dienst milieu- en bouwtoezicht van de gemeente moet toezien op de bouw, maar heeft daar helemaal niet voldoende personeel en expertise voor in huis.

Stevig rapport
Wethouder Tjeerd Herrema (Noord-Zuidlijn) noemt het rapport ‘stevig’. ‘Daar zijn we van geschrokken. Tegelijkertijd zijn we niet geheel verbaasd.’ Hij neemt de door Van de Pol aanbevolen maatregelen over. De Ombudsman is overigens nog bezig met een onderzoek naar de verzakking van zes andere panden in de straat op 10 september. Toen moesten circa twintig bewoners hun huis uit.

Bron: de Volkskrant

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *