Ga naar hoofdinhoud

Onderwatergarage voor 350 auto’s

Onder het water van het Oosterdok in Amsterdam moet een nieuwe parkeergarage worden gebouwd voor 350 tot vijfhonderd auto’s. De in- en uitritten worden aangelegd evenwijdig aan de Prins Hendrikkade. Het gaat om een nieuwe variant van de omstreden ondergrondse parkeerruimte bij de Geldersekade.

Volgens bestuurder Erik Koldenhof (VVD, Verkeer) van stadsdeel Centrum staat na lang onderzoek de keuze vast voor een garage met minimaal 350 plaatsen onder het water van het Oosterdok. De voetgangerspassages worden aangelegd aan de kop van de Geldersekade.

Wandendakmethode
De Oosterdokgarage kost 25 miljoen euro en wordt gebouwd volgens de wandendakmethode, die ook gebruikt wordt bij andere garages en de aanleg van de metrostations van de Noord/Zuidlijn. Daarbij worden eerst de wanden gestort en het dak geplaatst voordat de bouwput wordt ontgraven.

Vergunning omwisselen
De investering wordt in veertig jaar terugverdiend, betaald door bezoekers, die dertig procent van de parkeerplaatsen innemen, en de bewoners. Koldenhof wil dat omwonenden hun parkeervergunning kunnen omwisselen tegen een vergunning voor de parkeergarage, voor ongeveer dezelfde prijs. Als gekozen wordt voor een gegarandeerde plaats in de garage, gaat dat tachtig tot honderd euro per maand kosten.

Bron: Het Parool

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.