Ga naar hoofdinhoud

Ontwerpkwaliteit onbelangrijk voor gemeentes


Als een gemeente zelf opdrachtgever is, streven wethouders vooral naar kwaliteit. In de praktijk gaat het primair om financieel-economische aspecten van de opgave en niet de ontwerpkwaliteit van woningen. Dit blijkt uit de landelijke enquête naar de ervaringen van wethouders Ruimtelijke Ordening in de afgelopen bestuursperiode.

Veel gemeenten hebben de afgelopen jaren gewerkt aan de structuurvisie. Woningbouw werd in 2006 nauwelijks genoemd als belangrijkste opgave voor de toekomst, maar staat met 68% nu veruit aan de top. Wanneer de gemeente zelf als opdrachtgever optreedt, zeggen de wethouders vooral te streven naar kwaliteit. In de praktijk blijkt het vooral te gaan om de financieel-economische aspecten van de opgave en niet om de ontwerpkwaliteit.

Het enthousiasme over projectontwikkeling daalde van 38 procent in 2006 naar 25 procent in 2010. Het oordeel van de wethouders over welstand is opvallend positiever dan in 2006. Het vernieuwde welstandsbeleid vergroot de transparantie voor alle betrokkenen en leidt tot betere bouwaanvragen.

Minder betrokken
Gemeentebestuurders zijn de afgelopen vier jaar minder direct betrokken bij de uitvoering van ruimtelijke projecten in Nederland. De aandacht is verlegd naar coalitievorming en draagvlak. Terugkijkend hadden de bestuurders in deze raadsperiode graag nog meer inbreng geleverd op de beleidsterreinen ruimtelijke ordening, welstand, cultuurbeleid en infrastructuur.

Dit zijn de belangrijkste conclusies van het onderzoek dat Architectuur Lokaal heeft verricht onder de wethouders aan het einde van de onlangs afgesloten raadsperiode. Dit initiatief wordt ondersteund door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Atelier Rijksbouwmeester. Centraal thema is het ruimtelijke kwaliteitsbeleid van gemeenten.

Het volledige rapport is te vinden op de website van Architectuur Lokaal.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.