Ga naar hoofdinhoud

Ontwikkelaars: werkelijke energiereductie nieuwbouw

De Nederlandse projectontwikkelaars, verenigd in NEPROM en NVB, willen in de komende acht jaar het werkelijke energiegebruik in nieuwbouwwoningen met 30 tot 50 procent terugdringen. Zij stellen wel als voorwaarde dat de huidige EPC-systematiek van tafel gaat. Het kabinet heeft tot op heden het voornemen om via aanscherping van de EPC haar energiedoelstellingen in de gebouwde omgeving te realiseren.

De norm zegt echter steeds minder over het werkelijke energiegebruik in woningen en het verder verlagen is niet de oplossing, aldus de ontwikkelaars van NVB en NEPROM. De oplossing zit in het over de volle breedte van de markt toepassen van bewezen technieken, die wel bijdragen aan een lager energiegebruik.

Bewezen technieken
De ontwikkelaars hebben de ministers Cramer en Vogelaar aangeboden om een convenant te tekenen gericht op het werkelijk terugbrengen van het energiegebruik in nieuwbouwwoningen. De NEPROM en NVB, die de belangen van de professionele opdrachtgevers in de woningbouw behartigen, willen zich inspannen om in de komende acht jaar het energiegebruik in de nieuwbouw over de volle breedte met 30 tot 50 procent terug te dringen.

De beide brancheverenigingen willen samen met het ministerie van VROM en Bouwend Nederland de bewezen technieken, die daadwerkelijk en effectief bijdragen aan een lager energiegebruik, sectorbreed implementeren. Een essentieel onderdeel in het convenant is het ingrijpend aanpassen van de EPC-norm, de methodiek die de energieprestatie van woningen in beeld brengt en die bij het verlenen van een bouwvergunning wordt gebruikt als toetsinstrument.

Bron: NVB

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.