Ga naar hoofdinhoud

‘Onvoldoende samenwerking staat passief bouwen in de weg’

De structuur van de bouwwereld in Nederland staat grootschalige toepassing van woningen met een minimale energienota gedeeltelijk in de weg. Bedrijven zouden minder ad hoc moeten werken, zich meer moeten richten op netwerken en bovendien meer moeten luisteren naar de ervaringen van bewoners van passiefhuizen. Dat zijn een aantal conclusies van onderzoeker Erwin Mlecnik, die afgelopen woensdag promoveerde aan de TU Delft.

Succesvoorwaarden

Mlecnik deed onderzoek naar de introductie van passiefhuizen in Nederland en Vlaanderen. Nederland loopt daarbij wat achter in vergelijking met Vlaanderen. Mlecnik onderzocht welke factoren meespelen bij het succes van de introductie van passiefhuizen. Hij keek daarbij naar de invloed van de bouwer, de eindgebruiker en de beleidsmakers.

Samenwerking cruciaal

Mlecnik concludeerde ondermeer dat het succes van de marktontwikkeling van het passiefhuis in Vlaanderen vooral te danken is aan een systematische aanpak en een ver doorgevoerde samenwerking tussen partijen. In Nederland is men minder ver met het invoeren van passief bouwen. Factoren die daarbij belemmerend kunnen werken zijn bijvoorbeeld de fragmentatie van het MKB. Vaak worden de werkzaamheden in een project uitgevoerd door diverse kleine en middelgrote ondernemingen. Dit maakt een goede samenwerking lastig. Mlecnik adviseert daarom om ‘innovatiebemiddelaars’ in te zetten.

Luisteren naar bewoners

Een andere conclusie is dat de ervaringen van bewoners van passiefhuizen meer gebruikt zouden moeten worden om verder te innoveren. Daarnaast ontbreekt het bij potentiële bewoners van passiefhuizen vaak aan kennis, waardoor ze minder snel kiezen voor deze bouwvorm. De onderzoeker concludeert dat mensen die hebben gekozen voor een passieve woning over het algemeen zeer tevreden zijn, vooral over het comfort van de woning.

Grote rol voor beleidsmakers

Tot slot concludeert Mlecnik dat de overheid een zeer actieve rol moet innemen bij het promoten van passiefhuizen. Zij kan vooral een rol spelen bij het voorkomen van verwarring over de verschillende definities en begrippen.

Meer informatie: TU Delft.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *