Ga naar hoofdinhoud

Ook bouwwereld in actie tegen stikstofbeleid

stikstofbeleid
Foto: Daniël van Capelleveen

Na de boerenprotesten van de afgelopen weken komen ook de bouwers in actie tegen de aanpak van de stikstofuitstoot. Op 30 oktober organiseert de actiegroep Grond in Verzet een landelijke actiedag op het Malieveld in Den Haag. Via Facebook hebben al 1300 mensen zich gemeld als deelnemer en nog eens bijna 8000 zeggen zich misschien aan te sluiten. Dat meldt De Telegraaf.

Bouwers komen in verzet tegen de nieuwe regels ten aanzien van de PFAS en stikstofuitstoot. PFAS in een afkorting voor Per- en PolyFluorAlkylStoffen. Dat is een verzamelnaam voor een groot aantal schadelijke stoffen die niet afbreekbaar zijn en veel in de grond voorkomen. Sinds kort mag grond waar PFAS in zit niet meer afgevoerd worden, als gevolg van strengere regels van staatssecretaris van Veldhoven (Infrastructuur). Met de actie wil Grond in Verzet laten zien hoe hoog de nood is bij grondverzetbedrijven, aannemers en transporteurs. 

Stilstand bouwprojecten

Door een uitspraak van de Raad van State over stikstofuitstoot liggen veel bouwprojecten stil. Naar verwachting zal de bouwsector 14 miljard euro omzet mislopen. Er staan daardoor volgens de sector al duizenden banen op de tocht. Door de strengere regels rond PFAS zouden dit er nog veel meer worden. Volgens Tuytel wordt hierdoor het werken in de sector onmogelijk gemaakt.

“Het probleem is dat je nergens met de grond naar toe kunt om het schoon te maken. Dat houdt in dat de bouwprojecten stagneren. Bij de aanleg van een weg of fundering moet je meteen grond afvoeren”, zegt directeur Jaap van der Bom van de Nederlandse Vereniging Procesmatige Grondverwerkingsbedrijven (NVPG). Duizenden bedrijven uit de bouw, grondbanken en grondverzet zijn volgens Van der Bom gedupeerd.

De bouw trok de afgelopen maanden meerdere keren aan de bel over de problemen na de stikstofuitspraak van de Raad van State. De sector verwacht de eerste faillissementen binnenkort, omdat de aannemers niet aan volgende klussen kunnen beginnen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *