Ga naar hoofdinhoud

Opdrachtgever wil beproefde, integrale concepten

Opdrachtgevers willen beproefde integrale concepten

Team Prestatiehuis (categorie renovatie, foto) en de All Electric W&R Groenwoning (nieuwbouw) zijn de winnaars van de manifestatie De Voorsprong. Ze zijn gekozen als beste integrale concepten voor de  bouw en winnen beide een geldprijs van 20.000 euro  voor doorontwikkeling van hun concepten. In totaal zes coalities ontvingen op 24 november in de Enkahal in Ede een prijs uit handen van prof. dr. ir. Jan Rotmans (Drift, Urgenda).

Tijdens de manifestatie werd duidelijk dat de ontwikkeling van integrale concepten voor nieuwbouw voorloopt op die voor renovatie. Gezien de enorme renovatie-opgave die Nederland heeft, wordt verwacht dat de markt voor renovatieconcepten sterk op zal komen. Opdrachtgevers wachten op beproefde ‘iPhone’s’: integrale concepten in versie 1.0 of hoger die met goede marketing aangeboden worden.

Onderscheid nieuwbouw en renovatie vervaagt

Het viel de jury onder leiding van ir. Pieter Huijbregts (conceptueel bouwen,) in het algemeen op dat bij energieneutrale renovatie een grote ingreep nodig is, waardoor het onderscheid tussen nieuwbouw en renovatie vervaagt. Hele gebouwschillen worden vervangen en bijzondere installaties toegevoegd. Toch wordt er zo mogelijk gekozen voor bewoond renoveren, maar dan wel snel en met veel communicatie om de overlast te beperken.

Prijsvraag

Energiesprong van SEV en Netwerk Conceptueel Bouwen schreven de prijsvraag gezamenlijk uit om de meest kansrijke integrale en energieambitieuze concepten uit de markt te selecteren. De manifestatie die 24 november plaatsvond, stond in het teken van de dialoog tussen de aanbieders en opdrachtgevers en werd georganiseerd in samenwerking met Vernieuwing Bouw. De concepten werden enthousiast ontvangen, hoewel opdrachtgevers ook nog moeten wennen aan de verandering die een concepten-aanbod met zich meebrengt voor hun rol. Het initiatief heeft een bijdrage geleverd aan de verdere ontwikkeling van deze markt. Ook in de volgende twee jaren zal de prijs worden uitgeschreven.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.