
Innovatief denken
De woning moet eigenlijk fungeren als een aanjager voor innovatief denken op het gebied van woningbouw. “Het is van de zotte dat er op het gebied van woningbouw in veertig jaar tijd niets is veranderd, terwijl de auto de afgelopen tien jaar voorzien is van de nieuwste technologie als ABS. Maar misschien zijn mensen wel veel trotser op die ijzeren koets voor de deur, dan op hun eigen woning”, zegt Corien van Berlo, directeur van Stichting Smart Homes en coördinator van De Slimste Woning van Nederland. “In deze woning is bestaande technologie bijeengebracht die in principe in elke nieuwe woning toegepast kan worden” , aldus Van Berlo.
Technologie
Heel belangrijk is in de visie van Van Berlo ook dat niet de technologie centraal staat, maar de manier waarop die op een gebruiksvriendelijke manier kan worden aangewend om het leven te veraangenamen. Aangenaam betekent ook eenvoudig. “Het meeste kijk je op van het feit dat je met één afstandsbediening alles kunt regelen” , laat Van Berlo zien. Op het grote tv-scherm kan de bewoner kiezen uit verschillende menu’s. Vanuit dat centrale punt kunnen ook verwarming en verlichting voor elk vertrek afzonderlijk worden geregeld. Voor senioren en mensen met een ziekte of een handicap heeft de woning de toegevoegde waarde dat bewoners veel langer zelfstandig kunnen wonen en via computer en internet contact kunnen hebben met verzorgers en medisch personeel, wanneer daartoe aanleiding is.
Wel zal de bouwwereld, maar ook bijvoorbeeld de zorg, een cultuuromslag moeten maken, willen deze innovaties op brede schaal toepasbaar gemaakt kunnen worden. ” Mensen uit de zorg zullen met technologie moeten leren omgaan en de traditioneel ingestelde bouwwereld zal beter moeten leren samenwerken met andere leden uit de bouwketen. Ze zullen veel beter dan nu het geval is op de hoogte moeten zijn van elkaars belang en elkaars vakkennis moeten respecteren. Samenwerken, daar berust alles op.
Bron: Eindhovens Dagblad