Ga naar hoofdinhoud

Openluchtschool weer fris


De Eerste Openluchtschool in Amsterdam wordt gerenoveerd en voorzien van een nieuw ventilatiesysteem (met WTW). Daarmee wordt het oude principe van de frisse lucht in de school nieuw leven ingeblazen. De renovatie en restauratie verkeert in een afrondende fase.

De Eerste Openluchtschool voor het Gezonde Kind is een ontwerp van Jan Duiker en stamt uit 1930. Bijzonder is dat les werd gegeven in buitenruimtes, desnoods met de winterjas en handschoenen aan. De lokalen zelf waren voorzien van grote glaspuien die vrijwel volledig te openen waren. De puien waren helaas wat te groot, zodat Auke Komter die in 1955 aanpaste.

Bij de renovatie – door Wessel de Jonge architecten – speelt budget een grote rol. De ingrepen blijven daarom beperkt tot het noodzakelijke. Het gebouw is daarom ook niet volledig geïsoleerd. Wel zijn de stalen ramen gerenoveerd en voorzien van dubbel glas. Door het grote oppervlak van de glaspuien is daarmee de grootste stap in energiebesparing ook wel gezet. En het hoge ventilatievoud in de school voorkomt vocht- en schimmelproblemen bij de resterende koudebruggen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.