Ga naar hoofdinhoud

Opgetild dak voor Mien Ruys

Door het dak van het voormalige zomerhuis van tuinarchitect Mien Ruys 80 centimeter op te tillen werd het gebouw ineens bruikbaar als kenniscentrum voor de bezoekers van de Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart.

Het gebouw was oorspronkelijk een varkensstal en was door architect Merkelbach omgebouwd tot zomerhuis. Daarbij werden onder meer tuindeuren aangebracht. Niettemin bleef het een donker en laag gebouw, dat door de tand des tijds in slechte staat verkeerde. Architect Henk Hamhuis van Hamhuis Architecten uit Hardenberg kwam met het idee om het dak 80 centimeter te lichten, waardoor het gebouw ruimer en lichter zou worden, terwijl de typische kenmerken van het gebouw zowel binnen als buiten behouden konden blijven. Ook de tuindeuren van Merkelbach zijn gebleven, maar wel vernieuwd.

Staalconstructie aan binnenzijde

Het verhogen van het dak is gedaan door een staalconstructie aan de binnenzijde te plaatsen. Daartussen is het gebouw volledig geïsoleerd en aan de binnenzijde bekleed met houten platen. Ter hoogte van de oorspronkelijke muurplaat is een stalen ligger aangebracht. Daar bovenop staan stalen kolommetjes, met aan de buitenzijde glas, dat kozijnloos is aangebracht. Deze glasrand is ook aangebracht boven de oorspronkelijke topgevels.

Nieuw dak

Het dak is volledig nieuw en heeft als basis een staalconstructie met houten sporen. Als dakbedekking is gekozen voor stalen golfplaat. Oorspronkelijk zat hier (asbesthoudende) golfplaat op, wat destijds ook een modern bouwmateriaal was. Het gebouw is bij deze gelegenheid tevens voorzien van vloerverwarming. In de voormalige woonkamer is de houten vloer teruggebracht, in de originele blauwe kleur. Er is kleuronderzoek uitgevoerd door Sikkens om de exacte originele kleur te kunnen bepalen. De renovatie is uitgevoerd door aannemingsbedrijf Batterink uit Dedemsvaart.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Opgetild dak voor Mien Ruys

  • Theo

    Leuk idee. Iets speelser en het zou minder op een opgetilde kap lijken. Een groter overstek boven de topgevels en een slankere “windveer” hadden een royaler effect gehad. Mooi effect op het overigens mooie interieur!

  • Victor Rethel

    Persoonlijk vind ik het jammer van de storende (oude aanwezige) betonnen dakrand. In het nieuwe ontwerp oogt het opgetilde dak met die articulatie vreemd vanaf de straat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.